Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
 
Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
Nieuws: Opel Meriva EV

Nieuws: Opel Meriva EV

Opel Meriva op stroom

12.10.2010

De elektrische auto’s van nu bieden diverse voordelen, maar kennen ook nadelen zoals een kleine actieradius en lange ‘tanktijden’. Met de Meriva EV doet Opel onderzoek naar snellere laadtijden om de elektrisch rijden vaker bruikbaar te maken. Bovendien is er sprake van tweerichtingsverkeer tussen accu en smart grid.

De Meriva EV heeft een 82 pk sterke elektromotor met een koppel van 215 Nm. De totale energiecapaciteit bedraagt 16 kWh en daarmee is de auto in staat een actieradius van 64 kilometer en een topsnelheid van 130 km/h te halen. Tot zover niets bijzonder. Wat wel uniek is aan de Meriva EV is het aanwezige bidirectionele laadsysteem waarmee de mogelijkheid wordt onderzocht om stroom terug te leveren aan een smart grid (intelligente elektriciteitsnetwerken) wanneer de wagen niet in gebruik is en de bestuurder het toelaat. Mocht je dus thuis eens zonder stroom komen te zitten dan zal de Meriva EV bijna letterlijk het lichtpunt in de duisternis zijn.

Lichtpunt
MerivaHet onderzoeksproject geniet de steun van de Duitse ministeries van Economie en Technologie en heeft als tweede doel de batterij veel sneller dan heden mogelijk op te laden. Zowel aan een standaard stopcontact van 230 volt als aan een driefasig stopcontact van 400 volt. De auto is daartoe uitgerust met elektronische bedieningselementen die zodanig ontworpen zijn dat het in een smart grid geïntegreerd kan worden en dat de batterij wanneer mogelijk kan worden opgeladen met elektriciteit uit hernieuwbare bronnen zoals wind- en zonne-energie. Onder hoge spanning kan het accupakket in minder dan een uur weer vol zijn.

Haalbaar?
"De elektrische Meriva ziet er weliswaar hetzelfde uit als het productiemodel, maar is een zuiver onderzoeksvoertuig. De demonstratiemodellen zullen worden gebruikt om de haalbaarheid, gebruiksvriendelijkheid en populariteit van elektrische voertuigen te peilen bij klanten. Met onze demonstratie dragen we in belangrijke mate bij tot de bepaling van Europese normen voor de energie-infrastructuur, elektriciteitsbesparende technologie en datacommunicatie," aldus Rita Forst, Vice President of Engineering bij Opel.

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model