Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
 
Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
Nieuws: Opel Grandland X Hybrid4: logische stap in elektrische richting

Nieuws: Opel Grandland X Hybrid4: logische stap in elektrische richting

Opel Grandland X Hybrid4: logische stap in elektrische richting

14.05.2019

Opels elektro-ervaring stamt nog uit de tijd dat het merk onderdeel was van het Amerikaanse General Motors. Nu Opel echter in Franse PSA-handen is, kunnen nieuwe elektrische stappen niet uitblijven. De Grandland X Hybrid4 geeft bij Opel de aftrap van een hernieuwd elektrisch offensief.

Op het gebied van elektrische mobiliteit putte Opel nog uit het GM-verleden. De Ampera-E is in feite een Chevrolet Bolt EV met andere emblemen. Maar nu Opel onderdeel is van het Franse PSA-concern (Peugeot, Citroën, DS Automobiles), is er van uitwisseling van elektrische kennis met de Amerikanen natuurlijk geen sprake meer. Opel vaart nu immers mee op de elektrische stroom van Peugeot en Citroën. De vandaag aangekondigde Grandland X Hybrid4 is het eerste model van een hernieuwd elektrisch offensief. In 2024 heeft het Duitse merk in Franse handen van alle modellen een geëlektrificeerde variant in het programma.

Grandland X Hybrid4 met 300 pk
Bij het doornemen van de technische specificaties wordt één ding meteen duidelijk: de Grandland X Hybrid4 is het nieuwe topmodel van Opels midi-SUV. De auto heeft een 1,6-liter turbomotor op benzine, die een vermogen levert van 200 pk. Daaraan gekoppeld zijn twee elektromotoren: eentje staat direct in verbinding met de achttraps automaat om de benzinemotor te assisteren, de andere bevindt zich tussen de achterwielen. Het gecombineerde vermogen van de benzine- en elektromotoren bedraagt 300 pk.

Hybrid, Electric, AWD en Sport
In de Grandland X Hybrid4 kan volop van aandrijvingsvorm worden gewisseld: Hybrid voor een zo hoog mogelijke efficiency en zo laag mogelijk verbruik, Electric voor maximaal 50 WLTP-kilometers volledige elektrische voortstuwing, AWD voor de beste tractie onder gladde omstandigheden, en Sport voor maximale prestaties, waarbij zowel de benzine- als beide elektromotoren zich van hun sterkste kant laten zien. De Grandland X Hybrid4 heeft een achttraps automaat die de krachten over de wielen verdelen. Opel geeft een gemiddeld benzineverbruik van 2,2 l/100 km, omgerekend goed voor een CO2-uitstoot van 49 gram per kilometer.

Thuis opladen in 1 uur en 50 minuten
Met de Grandland X Hybrid4 kan ook worden gestekkerd. Het pakket lithium-ion batterijen heeft een capaciteit van 13,2 kWh. Via een thuislaadsysteem met een vermogen van 7,4 kW zijn de accu's na één uur en 50 minuten weer volledig opgeladen. Door de plaatsing van het accupakket onder de zitting van de achterbank, gaat er voor de inzittenden en hun bagage geen ruimte verloren in de Grandland X Hybrid4. Stekkeren is overigens geen must om van elektrische voortstuwing gebruik te kunnen maken: onderweg wordt de energie die vrijkomt bij het afremmen - omgezet in stroom, om daar de batterijen weer mee op te laden. Via Regenerating on Demand is de regeneratie maximaal, doordat er vanuit de aandrijflijn een sterke vertraging uitgaat bij het loslaten van het gaspedaal.

Elektrisch offensief
In de aankondiging van de Grandland X Hybrid4, doet Opel direct uit de doeken wat het voor de komende tijd nog meer op elektrisch gebied op stapel heeft staan. Van de aanstaande Corsa komt een volledig elektrische versie, maar ook van de Zafira Life, de nieuwe Vivaro en de opvolger van de Mokka X verschijnen varianten die volledig elektrisch worden aangedreven. Voor wat betreft de Grandland X Hybrid4: de prijs van de auto wordt in een later stadium bekend gemaakt.

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model