Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
 
Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
Nieuws: Nederlander doet steeds langer met zijn auto

Nieuws: Nederlander doet steeds langer met zijn auto

Nederlander doet steeds langer met zijn auto

25.04.2019

Vind je dat jouw tien jaar oude auto aan vernieuwing toe is? Onzin, hij kan nog ruim acht jaar mee! Dat verzinnen wij niet, maar dat blijkt uit cijfers van Auto Recycling Nederland.

De veroudering van het Nederlandse wagenpark gaat hard. In 2010 meldde ARN nog een gemiddelde leeftijd van 16,3 jaar waarop de gemiddelde auto in de shredder verdween. In 2018 was dit 18,4 jaar. In 8 jaar tijd is de gemiddelde levensduur van auto's dus met met dik 2 jaar verlengd.

Kwaliteit auto's verbeterd
Een van de redenen dat auto's tegenwoordig zo lang meegaan, is de verbeterde kwaliteit. Vertoonden veel auto's in de jaren zestig en zeventig al na vijf jaar de eerste roestgaten, tegenwoordig is dat vrijwel ondenkbaar. Maar ook de techniek is in de loop der jaren steeds betrouwbaarder geworden.

Veel meer occasions dan nieuwe auto's verkocht
Daarnaast zijn er economische motieven waarom mensen steeds langer met hun auto doorrijden. Nieuwe auto's zijn in Nederland erg duur, wat mede het gevolg is van de bpm, oftewel de CO2-taks. Hoe hoger de CO2-uitstoot, hoe meer bpm er over een auto geheven wordt. Op deze manier wil de overheid de verkoop van zuinige auto's en (semi-)elektrische voertuigen stimuleren. Met als uiteindelijk doel de gemiddelde CO2-uitstoot van het Nederlandse wagenpark te verlagen. Als je de verkoopcijfers van nieuwe auto's (in 2018 ca. 450.000) vergelijkt met het aantal occasions dat wordt verhandeld (in 2018 ca. 1,8 miljoen), en kijkt naar gemiddelde leeftijd van het Nederlandse wagenpark, dan kun je je afvragen in hoeverre die aanpak succesvol is. In plaats van een peperdure elektrische auto of een kleine nieuwe auto, kopen veel Nederlanders liever een tweedehandsje, of rijden ze langer door met hun oude beestje.

Volgsysteem auto's
Maar gemiddeld is het met 18,4 jaar dus over en uit. Dat weet ARN zo precies omdat we in Nederland een sluitend systeem hebben voor het volgen van auto's. Daarbij wordt de auto aan het eind van zijn leven afgemeld voor demontage. Door dit nauwkeurige volgsysteem weten we ook precies hoeveel auto's we recyclen en hoe oud auto's gemiddeld worden.

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model