Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
 
Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
Foto's: Nieuws Mercedes CL-Klasse

Nieuws: Mercedes CL-Klasse

Coupé onder de coupés

05.10.2006

Mercedes is inmiddels aangekomen bij de zevende generatie van de luxueuze coupé CL. De topklasse coupé van Mercedes vormt al sinds 1952 de top van het modellengamma van Mercedes. Innovatieve systemen, krachtige motoren en een overdaad aan luxe kenmerken de CL.

De historie van de Mercedes-Benz coupés voert terug tot 1952, het jaar waarin Mercedes Benz de legendarische 300 S Coupé lanceerde. Een ´auto voor de rijken der aarde´, oordeelde de vakpers in die dagen. Het model werd in 1956 opgevolgd door de 220 S Coupé als onderdeel van de W 180-serie. In 1961 nam de 220 SE Coupé (W 111-serie) met zijn stijlvolle, verlengde carrosserie het stokje over. In 1981 waren de SEC Coupés uit de C 126-serie gebaseerd op de toenmalige S-Klasse en zij zouden 10 jaar in productie blijven, tot een totaal van 74.000 eenheden. In 1992 werd op de Autosalon van Genève de opvolger geïntroduceerd (C 140-serie), voor het eerst aangedreven door een 12-cilinder motor. De voorganger van de nieuwe CL-Klasse beleefde zijn werelddebuut in maart 1999, waarmee hij nieuwe maatstaven zette met Mercedes-Benz innovaties zoals het Active Body Control (ABC) onderstel en bi-xenon koplampen. Mercedes-Benz heeft sinds 1952 meer dan 178.000 luxe coupés gebouwd.

Klassiek en modern

Mercedes CLDe compleet nieuwe CL neemt het stokje over van zijn in 1999 gepresenteerde voorganger. Het model heeft een klassiek en tegelijk modern uiterlijk. De kenmerkende Mercedes-grille, de aflopende daklijn, de typische C-stijl en de opvallende vorm van de achterruit maken de CL tot een kenmerkend model. Het lijnenspel en gebruik van mooie materialen geeft de CL een uiterst luxueuze en klassieke uitstraling mee. Die sfeer wordt ook in het interieur doorgetrokken. Het dashboard is bekend uit de S-klasse en bekleed met leer. Het topmodel is de CL 600. Dit model is standaard afgewerkt met populierenhout, Alcantara hemelbekleding, velours matten met een lederen rand en chromen accenten in de deurpanelen. Mercedes levert het model in 5 verschillende interieurkleurencombinaties.

Topklasse

Mercedes CLAan luxe, opties en mogelijkheden is in de CL geen enkel gebrek. Centraal in de auto staat het Comand-kleurendisplay. Dit display geeft nagenoeg alle functies in de auto weer. Met knopjes op het stuur, knopjes op het dashboard of de Comand-controller (a la iDrive) zijn de meeste functies in de auto te bedienen. Zo is de climate control, het navigatiesysteem, het audiosysteem met surround sound en DVD-wisselaar en diverse verlichtingsfuncties te bedienen via het Comand-systeem. De stoelen zullen zonder enige twijfel zitten als gegoten. De dynamische multicontour stoelen zijn namelijk voorzien van een massagefunctie en stoelventilatie. Bovendien passen de stoelen zich continue aan aan de inzittende.

V8, V12 en AMG

Mercedes CLMercedes levert de nieuwe CL met een 8- en een 12-cilinder motor. De achtcilinder ligt voorin de CL 500. De motor is goed voor een vermogen van maar liefst 388 pk. Het maximum koppel van 530 Nm is beschikbaar bij 2.800 tpm. Daarmee sprint de CL 500 in 5,4 seconden naar 100 km/h. De topsnelheid is begrensd op 250 km/h. Onder de kap van de CL 600 ligt een biturbo twaalfcilinder motor. De twaalfcilinder is goed voor een vermogen van 517 pk en een koppel van 830(!) Nm. Het koppel is reeds bij 1.900 tpm volledig beschikbaar. In slechts 4,6 seconden sprint de CL 600 naar de honderd. Standaard is zowel de 8- als de 12- cilinder gekoppeld aan een automaat. Het topmodel is de CL 63 AMG die met z´n 525 pk sterke V8 in slechts 4,6 seconden naar de honderd sprint.

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model