Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
 
Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
Nieuws: Mercedes-Benz B-klasse

Nieuws: Mercedes-Benz B-klasse

Autotest | Vernieuwde Mercedes-Benz B-klasse

04.11.2014

Met een vroege facelift van de B-klasse revancheert Mercedes tegen de komst van de BMW 2-serie Active Tourer. Het merk uit Stuttgart had bijna negen jaar een monopolypositie en wist al ruim een miljoen huishouders te overtuigen van haar niche. Dat alleenrecht is echter verleden tijd, de strijd om de ‘premium’-huisvader is officieel losgebarsten!

Ruim drie jaar geleden, op 5 juli om precies te zijn, leverde onze ‘spion’ ons de eerste afbeeldingen af van een compleet ingepakt prototype uit München. Het waren de eerste tekenen dat het Beierse merk een aanval op de B-klasse aan het voorbereiden was. De buren uit Stuttgart zullen het vermoedelijk eerder ontdekt hebben, maar het kwam desalniettemin als een donderslag bij heldere hemel. De onthulling van de nieuwe generatie B-klasse was zojuist besproken en ineens komt er een uitdager uit een onverwachte hoek. Het gaf vermoedelijk direct het startschot voor de ontwikkeling van de facelift. In de tegenaanval!

Dat klinkt heftig, viel de huidige B-klasse dan tegen?
Nee, juist niet! Tijdens onze kennismaking drie jaar geleden verraste hij ons juist positief ondanks de hoge verwachtingen. We citeren; “hij oogt gelikt, het interieur heeft een Italiaanse invloed gekregen maar met behoudt van de Duitse degelijkheid en alle nieuwe technologie heeft de B-klasse in één klap de vaandeldrager van zijn segment gemaakt.” Geen vuiltje onder de zon zou je zeggen, maar met de komst van de BMW 2-serie Active Tourer in het vooruitzicht was het verstandig om de messen alvast opnieuw te slijpen.
Inmiddels heeft BMW haar nieuwe benjamin de arena ingestuurd en dat pareert Mercedes acuut met de lancering van een gefacelifte B-klasse. Wat een toeval! Tijd voor een evaluatie.

Wat is er dan zoal vernieuwd?
Optisch zijn er slechts een summier aantal verschillen te noteren. Mercedes heeft de voor- en achterbumper licht bijgeschaafd en de kop- en achterlichten van een hertekend design voorzien. Binnenin de B-klasse is het zoeken naar vernieuwing nog gecompliceerder. Uiteraard grijp je meteen het nieuwe stuurwiel vast, maar daarna moeten we speuren naar verbeteringen. Enkel het nieuwe instrumentarium, dat vanaf heden nog chiquer overkomt, het vergrote display – van 7 naar optioneel 8 inch – en een aantal nieuwe chromen sierdelen springen ons daarbij in het oog.
Nieuw is ook de komst van vier uitrustingsniveaus. Naast de basisversie kun je nu tevens kiezen voor de Style, Urban of de AMG Line, waarbij het verschil met name wordt gemaakt qua uitstraling. Denk hierbij aan andere lichtmetalen wielen, stoelbekleding, sierdelen of in het geval van de AMG Line additionele sportieve opsmuk als een agressievere voor- en achterskirt.

Zijn er technisch dan nog wel grote stappen gemaakt?
Ook hier geen omvangrijke wijzigingen, enkel de komst van een aantal nieuwe (active) veiligheidsystemen. Meest interessant is het vanaf heden standaard gemonteerde Collision Prevention Assist Plus. Dit nieuwe systeem zorgt er niet alleen voor dat de bestuurder gewaarschuwd wordt in het geval van botsinggevaar, maar het kan tevens actief ingrijpen tot 105 km/u.
Overige nieuwigheden zien we in de komst van het ‘Mercedes connect me’ – een smartphone-app die met de boordcomputer van je B-klasse communiceert – LED-verlichting, Keyless-Go en een uitbreiding op het 4Matic-aanbod.

Maar rijdt hij ook beter?
Spijtig genoeg waren er tijdens het persevenement enkel vierwielaangedreven varianten beschikbaar, dus kunnen we deze vraag slechts deels beantwoorden. Echter, wetende dat er geen wijzigingen zijn geweest aan het onderstel zal de B-klasse zijn allround karakter behouden hebben. Dat geldt in ieder geval voor de gereden 4Matic-uitvoeringen die tevens uitblinken in de mate van grip. Stuur overdreven gewillig een scherpe bocht in en je voelt het systeem de B-klasse de curve als het ware doorduwen. Het zorgt voor een sportief tintje, al werkt de besturing op dit gebied niet mee. De stuurinrichting is te vaag en geeft weinig gevoel door aan de vingertoppen. Niet op de sportieve toer? Dan biedt de B-klasse een zeer volwassen, comfortabel en altijd vertrouwd rijgedrag. Zeker in combinatie met 4Matic.

Leuk die 4Matic, maar voor Nederland natuurlijk ondergeschikt
Absoluut, voor ons land zijn de voorwielaangedreven B 180 met 122 pk voor de particuliere koper en de 109 pk sterke B 180 CDI BlueEffciency met 20% bijtelling (in 2015) voor de zakelijke markt het meest interessant. Helaas waren de beide modellen, die voor respectievelijk € 28.795,- en € 32.531,- van de hand gaan, niet beschikbaar tijdens het persevent.
Wel konden we ervaring opdoen met de 136 pk sterke B 200 CDI 4Matic die dankzij een koppel van 300 Nm genoeg kracht heeft voor ons wegennetwerk. De krachtbron gedraagt zich geruisloos en geeft, mede dankzij de smetteloze 7G-DCT, altijd thuis. Ook stond de B 250 4Matic met een 211 pk sterke turbobenzinemotor voor ons klaar. Een koppelrijke machine die goed past bij het comfortabele karakter van de Benz. Heb je echter haast, dan trakteert de geblazen viercilinder op een forse duw en een leuk fluitconcert.

Conclusie; de B-klasse is completer dan ooit?
Dankzij alle vernieuwingen kan Mercedes de strijd met de concullega uit München met opgeheven hoofd aangaan. Beide compacte middenklassers beschikken over veel binnenruimte, tal van gadgets en een bovengemiddelde kwaliteit. De keuze tussen de twee komt dan ook niet aan op het simpel wegstrepen van plus- en minpunten, maar op persoonlijke smaak en voorkeuren. Ben je een betrokken huisvader met sportiviteit in je aderen, dan ben je vermoedelijk beter af met de BMW. Geef je echter minder om de hoeveelheid stuurgevoel en hecht je juist meer waarde aan een comfortabel karakter dan ben je het beste af bij Mercedes-Benz. De doorgevoerde wijzigingen veranderen hier weinig aan, het maakt de allround B-klasse enkel nog wat stijlvoller, completer en veiliger.

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model