Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
 
Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
Nieuws: Mercedes B-klasse

Nieuws: Mercedes B-klasse

Mercedes onthult eerste details B-klasse

14.07.2011

Nog nooit introduceerde Mercedes zoveel technische primeurs als in de nieuwe B-klasse. Nog voordat het model in september als wereldprimeur in Frankfurt staat gunnen ze ons dan ook alvast een tipje van de sluier. Hier de technische details van de nieuwe Mercedes B-klasse.

Mercedes is trots op de nieuwe B-klasse. Dr. Thomas Weber, lid van de raad van bestuur en verantwoordelijk voor de Research & Development afdeling laat ons weten dat Mercedes nog nooit eerder een model presenteerde met zoveel technische ontwikkelingen. Speerpunt bij de ontwikkeling was een verdere reductie in verbruik in combinatie met meer ruimte, een sportievere rijervaring en een zeer hoog (actief) veiligheidsniveau.

Aerodynamica
De ontwerpers en ingenieurs hebben bij de nieuwe B-klasse veel aandacht besteed aan de aerodynamica. Het resultaat is een Cw-waarde van slechts 0,26. Het zal velen niets zeggen, maar dat is laag voor een auto als deze. Later volgt er zelfs een optioneel ECO Technology package waarbij dat is gereduceerd tot slechts 0,24. Dat is net zo laag als de E-klasse Coupé. In combinatie met het standaard start-/stopsysteem en efficiënte motoren moet dat bijdragen aan gunstige verbruik- en emissiecijfers.

Nieuwe benzine- en dieselmotoren
Met de introductie van de nieuwe B-klasse zal Mercedes ook een compleet nieuwe familie benzinemotoren - intern M270 genaamd - presenteren. De viercilinderbenzinemotor meet 1.595 cc en is uiteraard voorzien van een turbo en directe injectie. In de B 180 ontwikkelt de motor 122 pk terwijl de B 200 er 156 pk weet uit te persen. Het koppel bedraagt respectievelijk 200 en 250 Nm bij slechts 1.250 tpm(!). Eveneens nieuw is de 1.8 liter dieselmotor welke een doorontwikkeling vormt van de OM651-motor zoals die ook in de C- en S-klasse ligt. Het blok ontwikkelt 109 pk en 250 Nm (bij 1.400 tpm) in de B 180 CDI en 136 en 300 Nm in de B 200 CDI. Behalve een nieuwe handgeschakelde zesbak markeert de nieuwe B-klasse ook de introductie van Mercedes' 7G-DCT tranmissie met dubbele koppeling.

Dynamiek
Ten opzichte van zijn voorganger pretendeert Mercedes de dynamiek naar een veel hoger niveau te hebben getild. Het lagere zwaartepunt (de nieuwe B-klasse is bijna 5 cm lager), de nieuwe achterwielophanging en het verder doorontwikkelde ESP dragen daaraan sterk bij. Maar ook de besturing is directer en bovendien biedt Mercedes voortaan de mogelijkheid een sportonderstel te bestellen.

Meer ruimte
De hoogte van de B-klasse mag dan zijn afgenomen, zijn lengte (4.359 mm) en breedte (1.786 mm) zijn met respectievelijk 86 en 9 mm toegenomen. Bovendien is de hoofdruimte verbeterd en kan dankzij het Easy-Vario-Plus systeem het interieur flexibel worden ingedeeld. Het zogenaamde ´Energy Space´ concept omvat onder meer een dubbele bodem waardoor de nieuwe B-klasse al geschikt is voor alternatieve aandrijfvormen zoals elektrisch en waterstof.

Veiligheidssystemen
Met de passieve veiligheid zit het ongetwijfeld goed. De 5-sterren score behaalt tegenwoordig bijna elke nieuwe auto dus ligt de focus voortaan op actieve veiligheid. Mercedes presenteert in de B-klasse een primeur: Collision Prevention Assist. Het systeem lijkt veel op Volvo's City Safety maar werkt niet enkel in stadsverkeer doch zelfs tot 250 km/h. Daarnaast zal de B-klasse leverbaar worden met Blind Spot Assist, Lane Keeping Assist, Attention Assist, verkeersbodenherkenning, parkeerhulp, brake hold, een achteruitrijcamera, adaptieve cruise control (Distronic Plus) en Pre-Safe. Ongekend voor dit segment!

IAA Frankfurt
Zoals gezegd debuteert de nieuwe B-klasse in september op de IAA in Frankfurt en staat het model in november bij de dealers. Wij verwachten echter binnenkort al de eerste officiële foto´s te kunnen tonen. En voor wie echt nieuwsgierig is, deze spyshots geven al een heel goed beeld!

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model