Afdrukken Stuur door via E-mail  
 
Afdrukken Stuur door via E-mail  
Nieuws: Mercedes Attention Assistent

Nieuws: Mercedes Attention Assistent

Mercedes waarschuwt bij ´in slaap vallen´

13.02.2008

Mercedes heeft een nieuw systeem ontwikkeld dat de bestuurder waarschuwt bij ´in slaap vallen´. De Attention Assistent is de afgelopen jaren grondig getest en doorontwikkeld en Mercedes zal het systeem naar verwachting in 2009 in serieproductie nemen.

Bij Mercedes-Benz begint de laatste testfase van een nieuw assistentiesysteem dat automobilisten tijdig voor oververmoeidheid en het gevaar van inslapen waarschuwt. Met behulp van verschillende sensoren analyseert het systeem het rijgedrag en stelt vast wanneer deze persoonlijke rijstijl als gevolg van vermoeidheid anders wordt. Wanneer dit het geval is, wordt de bestuurder opgeroepen om een pauze in te lassen.

Statistieken

Mercedes-BenzVolgens officiële statistieken is oververmoeidheid de oorzaak van circa een procent van alle zware verkeersongevallen. Experts gaan er echter van uit dat het werkelijke aandeel veel hoger is (24 - 33 procent), omdat vermoeidheid als oorzaak bij de reconstructie van ongevallen vaak niet meer kan worden vastgesteld. Dat betekent dat er door oververmoeidheid waarschijnlijk meer zware ongevallen worden veroorzaakt dan door alcohol. Naast nachtelijk slaaptekort geldt vooral de eentonigheid tijdens het autorijden als een van de voornaamste oorzaken voor het gevreesde inslapen achter het stuur.

Vaststellen persoonlijk gedrag

Bij elke rit houdt de Attention Assist constant typische gedragskenmerken van de bestuurder in de gaten en stelt zo een individueel bestuurdersprofiel vast, dat als basis dient voor het herkennen van vermoeidheid. Bij belangrijke afwijkingen van de opgeslagen ervaringsgegevens stelt het systeem vast of er sprake is van tekenen van vermoeidheid of niet. Of en wanneer de bestuurder wordt gewaarschuwd, hangt ook af van het tijdstip, de duur van de rit en de rijstijl. Naast de snelheid en de beweging van de auto in lengte- en dwarsrichting meet de vermoeidheidsherkenning ook de stuuruitslag, de bediening van de richtingaanwijzers en de pedalen en bepaalde handelingen, alsmede externe invloeden als zijwind of oneffenheden in het wegdek.

Praktijkproeven en serieproductie

De ontwikkeling van het unieke assistentiesysteem begon met een reeks proeven in een rijsimulator in Berlijn. Daarna volgden ritten overdag en 's nachts op autosnelwegen, waaraan tot dusver meer dan 420 proefpersonen deelnamen. Deze legden in totaal meer dan 500.000 kilometer af. Naast ingenieurs maken ook systeemwetenschappers, wiskundigen, informatici en psychologen deel uit van het Mercedes-ontwikkelingsteam. Gepland is dat het systeem vanaf 2009 in de serieproductie kan worden toegepast.

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model