Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
 
Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
Nieuws: Mazda wankelmotor

Nieuws: Mazda wankelmotor

Doek valt voor Mazda´s wankelmotor

03.07.2012

Lang heeft Mazda tegen de stroom ingezwommen, maar nu heeft het merk dan toch de handdoek in de ring moeten gooien en de wankelmotor moeten opgeven. Een ingenieus stuk techniek zal daarmee uit het straatbeeld gaan verdwijnen.

Het verhaal van de wankelmotor begon in 1929. Felix Wankel werkte aan een alternatief voor de reguliere verbrandingsmotor, maar pas begin jaren ´50 ontstonden de eerste prototypes bij het Duitse NSU. Nog later, in 1957 om precies te zijn, was de eerste werkende wankelmotor dan eindelijk een feit. Meteen toonden allerlei fabrikanten interesse en niet alleen autoproducenten. Omdat de techniek achter de wankelmotor, ook wel rotatiemotor genoemd, erg simpel was, was de motor erg toegangelijk voor andere voertuigen. Het eenvoudige principe betekende bovendien een hogere betrouwbaarheid en een langere levensduur, en de wankelmotor was stiller dan een viertaktmotor.

Mazda
Uit de autobranche waren het Alfa Romeo, American Motors, Citroen, Ford, General Motors, Mercedes-Benz, Nissan, Porsche, Rolls-Royce, Suzuki en Toyota die allen interesse toonden in de nieuwe techniek en contracten afsloten met NSU om de wankelmotor te mogen gaan gebruiken. Maar het was Mazda dat al in 1961 bij NSU aanklopte om te helpen bij de ontwikkeling van deze bijzondere motor. Na problemen met de afdichting te hebben verholpen bracht het in 1968 de eerste auto met de wankelmotor motor op de markt, de Cosmos 110S. Hoewel andere fabrikanten in de jaren ´70 ook auto's presenteerden met een wankelmotor werd al snel duidelijk dat naast veel voordelen er ook een heel groot nadeel aan een dergelijke motor hangt, en wel een hoog brandstofverbruik. De nieuwe motor bleek zo dorstig dat nieuwe projecten, zoals een wankelmotor voor Jeep, nauwelijks meer van de grond kwamen. Met de oliecrises van 1973 en 1979 werd het daarom ook voor Mazda duidelijk dat de wankelmotor geen grote toekomst meer tegemoet ging. Opgeven deden ze echter ook niet, getuige onder meer de sportieve RX-7 die tot het einde van zijn productie in 2002 voorzien werd van een wankelmotor.

Renesis
Ondertussen hadden de ingenieurs bij Mazda niet stilgezeten en hard doorgewerkt aan het verbeteren van de rotatiemotor. Dit resulteerde in de Renesis, een 1.3 liter metend blok met een vermogen van 238 pk en bedoeld voor de destijds nieuwe RX-8. Ondanks de verbeteringen bleef het relatief hoge verbruik een struikelblok, maar de wankelmotor leefde nog en dan was het voornaamste. Tot vorige week. Als enige autofabrikant ter wereld die nog de wankelmotor in ere hield liet Mazda weten dat het de handdoek in de ring heeft moeten gooien; op 22 juni jl. is de laatste Renesis-rotatiemotor geproduceerd. Reden van de opgave is het niet langer kunnen voldoen aan de Euro5-norm waardoor de wankelmotor geen toekomst meer heeft. Mazda zegt nog wel dat het werkt aan een wankelmotor op waterstof, maar dit is slechts verre toekomstmuziek.

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model