Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
 
Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
Nieuws: Mazda RX-7

Nieuws: Mazda RX-7

Nieuwe Mazda RX-7 komt in 2017

08.11.2012

Na een dappere strijd van tien jaar verdween de bijzondere Mazda RX-8 onlangs dan toch uit de catalogus. Reden? Het model bezweek onder de druk van de Europese emissieregels. Maar er schijnt licht aan het einde van de tunnel. 2017 moet namelijk het jaar worden van Mazda’s nieuwe sportwagen. Opnieuw met wankelmotor.

Mazda's verantwoordelijk voor de productplanning Nobuhiro Yamamoto bevestigt in één adem dat de nieuwe sportwagen opnieuw over een wankelmotor moet beschikken. Voor de liefhebbers moet dit ongetwijfeld geweldig nieuws zijn want de rotatiemotor wordt met uitsterven bedreigd en Mazda is de enige fabrikant die nog in dit bijzondere motorconcept gelooft. Opvallend detail is de topman de RX-8 in z'n geheel overslaat en de RX-7 noemt als spirituele voorganger van de nieuwkomer.

Turbo of hybride?
Om de wankelmotor in leven te houden is grondige R&D nodig want dit type motor kent zo zijn nadelen, met name op het gebied van verbruik en emissies. Met nog vijf jaar ontwikkelingswerk voor de boeg is de keuze voor opnieuw een rotatiemotor dan ook nog niet definitief, maar Yamamoto liet weten zijn best te doen om de nieuwe krachtbron door alle milieukeuringen wereldwijd te krijgen. De Japanner geeft daarbij de voorkeur aan het niet hoeven inzetten van allerhande hulpmiddelen (turbo, hybride). Dat vindt hij namelijk niet smaken omdat deze naar zijn mening de prestaties weliswaar verbeteren maar niets bijdragen aan de sensatie.

300 pk
Een andere reden dat de lancering pas plaatsvindt in 2017 heeft alles te maken dat de wankelmotor in dat jaar precies 50 jaar bestaat. Voor uitspraken over het vermogen is het eigenlijk nog te vroeg, maar 'naar 300 pk wordt gestreefd'. Minstens zo belangrijk vindt Mazda dat hun toekomstige sportcoupé een serieus scheurijzer en niet te zwaar is. De Toyota GT86 wordt daarin als idool genoemd. Nadeel van dit alles is dat Yamamoto verwacht dat de auto duurder wordt dan de GT86 en Subaru BRZ en zelfs de Nissan 370Z. De te ontwikkelen technologie zou namelijk gewoonweg te kostbaar zijn om het model voor een lagere prijs in de markt te zetten.

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model