Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
 
Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
Nieuws: Mazda MX-5

Nieuws: Mazda MX-5

De vernieuwde MX-5

09.10.2008

Mazda heeft de MX-5 vernieuwd. Aan alle kanten zijn de Roadster en Roadster Coupé bijgeschaafd. Uiterlijk was het nodige al bekend, maar nu de auto officieel is gepresenteerd kunnen we ook de technische veranderingen melden. De Mazda MX-5 in detail.

De website km77.com bracht eerder dan Mazda het zelf wilde de vernieuwingen aan de MX-5 naar buiten. Aan de hand van die foto's werd duidelijk dat Mazda de MX-5 qua exterieur- en interieurdesign vooral heeft aangescherpt. De wijzigingen zijn echter niet ingrijpend. Dat hoeft ook niet, want de vorige generatie is nog maar twee jaar op de markt. Enkele veranderingen aan de voorbumper, achterbumper en lichtunits waren voldoende om de MX-5 meer op te laten gaan in het huidige familiegezicht van het Japanse merk. Vooral de vijfpuntige grille in plaats van een ovale draagt hierbij aan. Bovendien zijn er voortaan nieuwe lichtmetalen wielen verkrijgbaar. Ze meten een diameter van 16 inch (met vijf dubbelspaken) of een diameter van 17 inch (met 10 gedraaide spaken). Bovendien zijn er twee lakkleuren bijgekomen: Aluminium Metallic en Metropolitan Grey Mica. De soft-top kap van de Mazda MX-5 is in combinatie met deze kleuren zwart uitgevoerd.

Interieur
Mazda MX-5Binnenin zien we een soortgelijk tafereel als aan de buitenzijde. De wijzigingen zijn beperkt. In plaats van het instrumentenpaneel gedeeltelijk in pianolak uit te voeren, heeft Mazda ditmaal voor donkerzilver gekozen. Dit zou beter matchen bij het karakter van de auto. De bedieningen van de verwarming en ventilatie in de middenconsole zijn voortaan voorzien van een zilverkleurige ring. Terwijl een zachtere bekleding op de armsteunen in de portieren en de vloerconsole het afwerkingniveau naar een hoger niveau tillen. Aan de veranderingen in het interieur komt een eind met het vervallen van de uitstulpingen van de portiervakken. Hierdoor is er meer beenruimte ontstaan.

Roadster Coupé stiller
Mazda MX-5Zowel de Roadster als de Roadster Coupé moeten binnenin stiller zijn geworden dankzij stijvere portieren en nieuwe verstevigingen van de tweede dwarsbalk van het chassis. Mazda heeft bij de Roadster Coupé nog een aantal extra verbeteringen aangebracht om het geluidsniveau in het interieur omlaag te brengen. Door het aanbrengen van meer geluiddempend materiaal in onder meer de dwarsbalk van de voorwielophanging en in het voorste deel van het dak is het geluidsniveau op een slecht wegdek en rijdend met gesloten hardtop met ruim 2 dB omlaag gebracht.

Motorische wijzigingen
Mazda MX-5De vernieuwde MX-5 beschikt nog steeds over een 1.8 liter met 126 pk of een 2.0 liter met 160 pk. Maar om het roadstergevoel meer tot zijn recht te laten komen heeft Mazda het uitlaatgeluid verbetert. Hiervoor was een verbetering van het inlaatspruitstuk nodig. Gepaard met een nieuwe gesmede krukas levert dit een duidelijker uitlaatgeluid over het gehele toerenbereik op.  De modellen met handgeschakelde zesbak bezitten voortaan een Induction Sound Enhancer (ISE). Deze voorziening versterkt de puls die ontstaat bij het openen van de gasklep voor het inlaten van lucht in het inlaatspruitstuk, wat in het interieur voor een opwindender geluid zorgt. Bovendien is het toerental waar de 2.0 liter zijn maximale vermogen levert opgeschort naar 7.000 tpm (was 6.700 tpm). Zo kunnen inzittenden langer genieten van de nieuwe uitlaatsound, volgens Mazda. Verder is het onderstel iets anders afgesteld en zijn de koetsbewegingen meer lineair met de stuurbewegingen.

Automaat leverbaar
Mazda MX-5Nieuw is ook het verkrijgen van een Activematic automatische zesversnellingsbak, die is voorzien van twee regeltechnieken. Een daarvan is Direct Activematic (DAM), waarmee de bestuurder met behulp van stuurflippers kan op- en terugschakelen. De andere betreft het Active Adaptive Shift (AAS). Aan de hand van verschillende factoren van de rijomstandigheden (hellingshoek, invoersignalen voor gaspedaal en remmen) past het systeem de mate van schakelrespons aan. Op deze manier worden er schakelmomenten gekozen die meer afgestemd zijn op de rijstijl van dat moment. Hoewel Mazda geen cijfers opgeeft is het brandstofverbruik naar eigen zeggen verlaagd door banden met een lagere rolweerstand te monteren en de overbrengingsverhoudingen in de transmissie aan te passen.

Introductie Parijs
De nieuwe Mazda MX-5 beleeft zijn debuut tijdens de Autosalon van Parijs die van 4 t/m 10 oktober zijn deuren voor het publiek heeft geopend. Wanneer de roadsters in de showroom staat is niet bekend.

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model