Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
 
Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
Nieuws: Lotus te koop

Nieuws: Lotus te koop

Lotus staat te koop

05.01.2012

Parijs, september 2010. Lotus verrast vriend en vijand door op de autosalon in één klap een zondvloed aan nieuwe, toekomstige modellen voor te stellen. Ze moesten er allemaal komen. Waarom? Om uit de rode cijfers te raken. Maar Proton, de huidige eigenaar, kan hiervoor niet zorgen, en dus zet het Lotus in de etalage.

De directie van het Britse sportmerk is het beu om al vijftien jaar lang, sinds Proton Lotus in 1994 kocht, in de schulden te zitten. Lotus wil nu echt zo snel mogelijk een productievolume realiseren dat vergelijkbaar is met dat van bijvoorbeeld Ferrari. Die Italiaanse renstal bouwde vorig jaar een recordaantal bolides, maar liefst 7.000 stuks en dat is veel voor een dergelijke fabrikant. Lotus daarentegen bleef steken op slechts 1.985 auto's. Een modellenoffensief zou voor Lotus een verviervoudiging van het productievolume moeten opleveren, maar dat vereist natuurlijk wel een belangrijke investering. En sinds kort ligt het management van Lotus daarover in de clinch met grootaandeelhouder Proton. Het Maleisische bedrijf wil (en kan) niet investeren, maar wou evenmin verkopen.

Noodgedwongen verkoop
Afgelopen maanden slonk de winst van Proton met meer dan tweederde. Een zaak die voor Lotus wel eens positief zou kunnen uitvallen. De druk op Proton om z´n verlieslatende Britse dochter af te stoten en zich op de thuismarkt te focussen wordt steeds groter. Inmiddels zijn er gesprekken met potentiële investeerders opgestart. Onder meer Genii Capital en - hoe kan het ook anders - enkele Chinese autobouwers worden genoemd. Dany Bahar, die bij Lotus de scepter zwaait en voormalig directielid bij Ferrari is, maakt zich sterk dat Lotus hooguit drie jaar na de start van z'n eerder voorgestelde modellenoffensief uit de rode cijfers is. Wordt vervolgd…

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model