Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
 
Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
Nieuws: Lotus Esprit

Nieuws: Lotus Esprit

‘Nieuwe Esprit puurder dan Ferrari’

17.06.2011

“De nieuwe Lotus Esprit zal authentieker zijn dan bijvoorbeeld een Ferrari 458 Italia en McLaren MP4-12C!”. Vooralsnog is het stoere mannenpraat en vooral een torenhoge ambitieuze doelstelling, maar Lotus’ CEO Dany Bahar weet het nu al zeker. We moeten echter nog tot eind 2013 wachten om het te kunnen bevestigen.

Dat hun aspiraties op het arrogante afstevenen heeft Lotus een broertje dood aan. De kleine Britse sportautofabrikant wil maar al te graag meedelen dat ze sinds de Autosalon van Parijs het licht hebben gezien en daarin schuwen ze opschepperigheid richting de concurrentie omtrent hun beoogde ambities niet. Grootheden als Ferrari, Porsche, Lamborghini, maar ook McLaren lijken wel op te kunnen houden met bestaan: "De nieuwe Lotus Esprit zal meer karakter en emotie bevatten dan zijn rivalen", zo claimt Bahar.

Eigen V8
Lotus EspritMaar voordat bij Lotus gewerkt kan worden aan de rijbeleving dient de ruggengraat van de nieuwe Esprit perfect te zijn. "Het chassis is in ieder geval zo goed als af," aldus Lotus tegen Autocar. Als testterrein heeft Lotus gekozen voor - hoe kan het ook anders - de Nürburgring. "De eerste prototypes zullen in november uitrollen". Dikke kans dat tegelijkertijd de in eigen beheer ontwikkelde V8 voor 't eerst de verse buitenlucht mag inademen. Lotus bedankt Toyota namelijk als motorenpartner voor hun topmodellen en zal voortaan zelf hiervoor de krachtbronnen ontwikkelen. Of dat ook geldt voor de minder dure en krachtige Lotussen is onduidelijk.

KERS
De nieuwe Lotus Esprit is de eerste Lotus met een geheel in eigen huis gebouwd V8-blok, naar verluidt goed voor zo'n 570 pk. In verhouding tot de Toyota-motor die aanvankelijk gebruikt zou worden is dit blok 80 kg (40%) lichter. Tevens wordt onderzocht in hoeverre het mogelijk is KERS op de achtcilinder los te laten, maar Bahar laat daarbij nadrukkelijk weten dat elektronische systemen van welke aard dan ook wel alleen worden toegevoegd wanneer deze bijdragen aan de rijbeleving.

Exige
Op de vraag of het 'herboren' Lotus nog altijd brood ziet in straatlegale circuitmodellen als de Exige en 2-Eleven is Bahar kort: "Dat soort auto's zullen we altijd blijven bouwen. Sterker nog, we zullen ernaar streven dat de volgende generaties hiervan nog beter presteren dan nu al het geval is." Hoe Lotus dit precies in gaat vullen is nog onzeker, maar de voorlopige plannen rondom de volgende 2-Eleven beloven veel. Maar niet zoveel als Bahar's woorden over de aanstormende Esprit.

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model