Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
 
Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
Nieuws: Le Mans 2012

Nieuws: Le Mans 2012

Audi domineert 24 Uren van Le Mans

18.06.2012

Na 24 uur zit de beroemdste eendaagse autorace er weer op. Le Mans bracht in 2012 spanning, sensatie en veel spectaculaire beelden. Toyota deed een moedige poging maar moest in de volledige Audi-line-up zijn meerdere erkennen.

De 24 uur van Le Mans is zonder twijfel één van de meest zware en spectaculaire races op de motorsportkalender. Het Circuit de la Sarthe is al sinds 1923 gastheer van dit evenement dat het uiterste vraagt van zowel de auto als de coureurs. In de vooruitblik op de editie van 2012 leek Audi, winnaar van 6 van de laatste 7 races, alle troeven in handen te hebben. Het fabrieksteam uit Ingolstadt kwam met niet minder dan 4 auto's naar Frankrijk terwijl Peugeot, grootste concurrent in de afgelopen jaren, schitterde door afwezigheid. Bovendien waren twee Audi's uitgerust met een hybride aandrijflijn, E-tron Quattro gedoopt. Hoewel Toyota enige maanden geleden bekend maakte weer in te stappen in de langeafstandsracerij werd de TS030 Hybrid weinig kansen toegedicht.

Start
Al snel na de start werd duidelijk dat het jonge Japanse team - dat volgend jaar pas op volle sterkte aan de start zal verschijnen - nauwelijks onder hoefde te doen voor de Audi R18's. Hoewel de Audi #1 de leiding pakte reden de Toyota's lange tijd op de derde en vierde plek. In absolute topsnelheid moest de Japanse hybride het afleggen tegenover de Duitse variant maar met slimme tactieken en minder pitstops wist de TS030 aardig in het spoor te blijven. In de GTE-Pro klasse ging het lange tijd zeer gelijk op tussen de Corvette met nummer 74 en de Aston Martin Vantage (#97) wat zorgde voor een boeiende achtervolging.

Hoogte- en dieptepunt
Vlak na acht uur 's avonds bereikte de opwinding in de Toyota-garage een hoogtepunt als hun auto #7 de Audi E-tron #1 inhaalt op het lange rechte stik richting Mulsanne en daarmee de leiding in de wedstrijd overneemt. De opwinding was echter van korte duur, een half uur later werd de race geneutraliseerd door een zwaar ongeluk. De Toyota #8, met Anthony Davidson achter het stuur, probeerde in een snelle bocht de Ferrari 458 Italia van AF Corse aan de binnenzijde in te halen. Deze coureur uit de GTE amateurklasse heeft de veel snellere Toyota waarschijnlijk over het hoofd gezien want tijdens de manoeuvre tikte hij het achterwiel van de LMP1-auto aan. De snelheid van ver boven de 250 km/h zorgde ervoor dat de Toyota tientallen meters door de lucht vloog en, net als de Ferrari, hard in de bandenstapels terecht kwam. De Ferrari-coureur kwam met de schrik vrij, Anthony Davidson klom zelf uit de auto maar bleek later in het ziekenhuis een gebroken rug te hebben opgelopen.

Exit Toyota
De lange safety-car-periode die nodig was om de bandenstapels en vangrail weer op orde te krijgen werd afgesloten met een tweede domper voor Toyota. Bij de hervatting zorgde het drukke verkeer ervoor dat Toyota #7 in aanraking kwam met de experimentele Nissan Delta Wing (#0). Deze auto, die meereed buiten mededinging, was een lieveling van het publiek en de teleurstelling was ook groot toen deze futuristische racer door de Toyota in de muur werd gedrukt. De aanrijding betekende echter ook schade voor de TS030 die lange tijd in de pitbox door moest brengen. Hoewel de auto daarna nog wel de baan op is gegaan werd diep in de nacht besloten ook de laatste Toyota-garagedeur te sluiten. Het team kan echter met opgeheven hoofd terugkeren naar Japan en is volgend jaar ongetwijfeld in staat om de Audi's meer weerstand te bieden.

Le Mans bij nacht
De nacht van Le Mans is bijzonder rustig verlopen, op enkele uitglijders na reed iedereen nog rond toen de zon weer op kwam. Aan de kop was het stuivertje wisselen tussen de twee Audi E-trons terwijl de Nederlander Jeroen Bleekemolen zeer verdienstelijk op de vijfde plaats rondreed in de LMP1-auto van Rebellion Racing. Bij de GT's was de Aston Martin inmiddels afgehaakt en wist de Ferrari met nummer 51 te profiteren van uitstapje naar de grindbak van de leidende Chevrolet Corvette.

Audi domineert
In de ochtenduren van de race wordt duidelijk dat de heerschappij van Audi ook dit jaar niet langer bedreigd wordt. Twee van de R18's glijden nog wel van de baan maar de professionele pitcrew weet de aanzienlijke schade binnen een mum van tijd te repareren. In de laatste ronden van de race worden de Audi's zo gepositioneerd dat alle auto's gezamenlijk over de finish rijden. Een schitterende triomftocht. De diesel-hybride R18 E-tron Quattro mag de eerste twee plaatsen bestijgen en is daarmee de allereerste hybride ooit die Le Mans weet te winnen. De derde en vierde plek zijn voor de 'gewone' R18 Ultra's, die overigens wél de snelste ronde op het bord weten te brengen. Vier auto's aan de start, 24 uur later vier auto's over de finish, Audi heeft tijdens deze editie van Le Mans wederom laten zien dat het zijn eigen motto letterlijk eer aan doet, voorsprong door techniek.

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model