Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
 
Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
Nieuws: Lamborghini Sesto Elemento

Nieuws: Lamborghini Sesto Elemento

De Lamborghini Sesto Elemento

10.01.2013

De enigzins op de Gallardo gebaseerde Sesto Elemento is de ultieme Lamborghini en wellicht zelfs het schoolvoorbeeld voor alle (toekomstige) supersportwagens. Menigeen dacht dan ook dat het bij een concept bleef, maar niets is minder waar. De Sesto Elemento staat op het punt in (beperkte) productie te gaan.

Een drooggewicht van 999 kilogram bij een maximumvermogen van 570 pk, opgewekt door de atmosferische V10 uit de LP 570-4 Superleggera, en daardoor een specifiek vermogen van 1,75 kg/pk. Het is een waarde die alleszeggend is over de prestaties van de Sesto Elemento. Bekenden binnen de motorfietswereld weten al meteen dat deze Lamborghini tot de snelsten der aarde zal behoren. Een geschatte acceleratietijd naar 100 km/h in 2,5 seconden bevestigd dit enigszins, maar naar verwachting is deze verbluffende knaltijd niet het meest imponerende aan de Sesto Elemento. Dat is zo'n beetje elk schroefje, boutje, moertje. In het kort komt het erop neer dat de Sesto Elemento slechts een geraamte is met daaromheen een carrosserie van wat lijkt de perfecte Gallardo te zijn. De Sesto Elemento weegt geen gram teveel, en daarvoor is veelvuldig gebruikgemaakt van koolstofvezel. Tot aan de stoelen toe.

90% carbon
Omdat de V10-motor achterin ruwweg al zo'n 250 kg moet wegen, is enigszins voor te stellen hoe weinig speelruimte Lamborghini heeft gehad om de Sesto Elemento niet meer te laten wegen dan 999 kilogram. De toepassing van veel carbon is dus pure noodzaak, maar enkel carbon bleek niet voldoende om de auto stijf genoeg te maken voor de beoogde prestaties. Daarom is er ook veel CFRP, een met koolstofvezel versterkt kunststof, gebruikt. Echter alleen daar waar nodig, zoals delen van het chassis, de kreukelzones en enkele delen van de carrosserie. De monocoque, het zitgedeelte, en het voorste (sub)frame is 100% koolstofvezel.

Verstelbare pedalen
Het productiemodel, waarop momenteel de puntjes op de i worden gezet, blijft voor 95% trouw aan het concept uit 2010. Enkel het interieur lijkt iets 'allerdaagser' geworden, maar de verschillen zijn echt minimaal. Dat elk van de maximaal 20 te bouwen exemplaren weer uniek is komt doordat de sportstoelen speciaal op maat worden gemaakt voor de eigenaar. Een ander persoon zal minder gegoten zitten. Verstelbare pedalen en een dito stuurwiel garanderen een optimale zitpositie. Perfectie uit zich ook in de grondige kwaliteitscontrole die elke Sesto Elemento ondergaat. Zo wordt de auto in Lamborghini´s gloednieuwe Pre-Series Center op een eigen en unieke 'productielijn' gebouwd en tijdens de laatste controle aan de hand van maar liefst 24 speciale lampen gecheckt op imperfecties in het carbon.

2 miljoen
Binnenkort zullen de eerste uitgebreide en officiële tests met de Sesto Elemento worden opgestart en kort daarna zullen we vast te weten komen waartoe de super-Lamborghini daadwerkelijk in staat is. Een ding is nu al zeker: de vraagprijs van zo'n twee miljoen euro komt niet zomaar uit de lucht vallen.

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model