Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
 
Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
Nieuws: Lamborghini Egoista

Nieuws: Lamborghini Egoista

Kers op de taart: Lamborghini Egoista

13.05.2013

Dat Lamborghini dit jaar haar vijftigste verjaardag viert was je waarschijnlijk al opgevallen. Maar na het waanzinnige studiemodel met de naam Veneno en de jubileumeditie van de Aventador toveren de Italianen nóg een showcar uit de hoge hoed. Maak kennis met de Egoista!

Het kan je niet ontgaan zijn dat Lamborghini haar 50ste verjaardag viert. Al sinds het aanbreken van 2013 haalt het sportwagenmerk het nieuws met allerlei activiteiten die hun jubileum luister zullen bijzetten. Grootste klapper tot nu toe is de Veneno LP750-4, een buitenissige Lambo die tijdens de Autosalon van Genève werd onthuld en waarvan er maar 3 exemplaren geproduceerd zullen worden. Maar Lamborghini had nog meer voor ons in petto, en wel deze door Volkswagen's designbaas Walter de Silva ontworpen Egoista. Zoals zijn naam al enigszins prijsgeeft, gunt hij slechts een persoon de geneugten om plaats te nemen in de cockpit. Egoïstisch hè!

JSF
Nog meer dan de Lamborghini Reventón en de Veneno is de Egoista geïnspireerd op de bevlogen wereld van jachtvliegtuigen, beter bekend als straaljagers. Het hoekige plaatwerk - dat nota bene is gemaakt van een antiradar-materiaal - doet meteen denken aan dat van stealth-vliegtuigen als bijvoorbeeld de F-117 Nighthawk. De manier van in- en uitstappen is al evenzo herkenbaar. Dat doet de bestuurder namelijk door de glazen koepel omhoog en naar voren te scharnieren en naar binnen te klimmen, net zoals dat bij een F-35 Joint Strike Fighter ook moet. Zit de berijder eenmaal in de schietstoelachtige sportkuip, dan kijkt hij uit op een instrumentarium dat in een F-16 Fighting Falcon of Apache-helikopter niet zou misstaan. De vorm van het head-up display zal voor echte gevechtspiloten erg vertrouwd zijn. Om uit te kunnen stappen dient het stuurwiel uit de stuurkolom geklikt en op het dashboard gelegd te worden, iets dat we weer kennen uit de Formule 1. Even boodschappen halen met de Egoista is er dus niet bij.

Stier op scherp
Hoewel Walter de Silva als hoofdverantwoordelijke alle eer krijgt, zijn het feitelijk zijn protegés Alessandro Dambrosio en Stefan Sielaff die de Egoista hebben getekend. De eerste deed het exterieur, de andere het interieur. Om tot de progressieve houding van de Egoista te komen, ook in rust, vond Dambrosio inspiratie bij een woeste stier die op het punt staat aan te vallen. De buitenzijden van het front, waarbij traditionele koplampen ontbreken, stellen de puntige horens voor.

Museumstuk
De Egoista is gebaseerd op de Gallardo, waarbij de 5.2 liter V10 licht is gekieteld tot 600 pk. Beschouw dit slechts als een weetje, want de tiencilinder horen briezen en razen is alleen Lamborghini zelf gegund. 'The Egoista is a car for itself, a gift from Lamborghini to Lamborghini.' En daarmee wordt aangegeven dat de Egoista een one-off is, die na enige rondzwerven op mondiale beurzen en andere evenementen een plekje krijgt in Lamborghini's eigen museum.

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model