Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
 
Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
Nieuws: Kia Sorento

Nieuws: Kia Sorento

Meer details vernieuwde Kia Sorento

20.08.2012

Het design van de vernieuwde Kia Sorento is al sinds juni geen geheim meer. Maar over de technische aanpassingen hulde Kia zich nog in stilzwijgen. Tot vandaag. En dan blijkt meteen dat de Sorento grondiger is aangepakt dan enkel een optische facelift.

Als een auto zo succesvol is als de Sorento zou je bijna niet verwachten dat Kia zoveel werk maakt van een facelift. Sinds de introductie in 2009, drie jaar geleden dus, verkocht Kia er wereldwijd maar liefst 620.000 van. Zuid-Korea, de Verenigde Staten en China zijn de belangrijkste markten en des te opvallender is het dan ook dat Kia de auto juist een meer Europees gezicht heeft gegeven. Prima, als je het ons vraagt want het nieuwe front, de nieuwe achterzijde en ook de nieuwe wielen en exterieurkleuren doen de Sorento absoluut beter smoelen dan zijn toch wat Amerikaans vormgegeven origineel.

Ook nieuw van binnen...
Maar goed, dat het exterieur vernieuwd is wisten we al. Wat Kia ons nog niet wilde meedelen is hoe het er van binnen en onderhuids op vooruit gegaan is. Het interieur is ook behoorlijk op de schop gegaan. Kia belooft veel meer zachte en kwalitatief hoogwaardige materialen, maar we zien ook een volledig nieuwe middenconsole en middentunnel. Daarbij zijn de instrumenten vernieuwd en is het optionele 7 inch scherm in de middenconsole voorzien van de laatste technologie. Als het op uitrusting aankomt levert Kia het model voortaan ook met verwarmbare en ventileerbare voorstoelen, een verwarmbare achterbank, airco voor de derde zitrij en een nieuw enorm glazen panoramadak.

Platform
Het grootste nieuws is echter onzichtbaar. De Sorento staat namelijk op een nieuw platform. En dat is voor een facelift een enorme stap. Ongebruikelijk zelfs ook! Maar wel van groot belang. De auto is veel stijver geworden en dankzij nieuwe bevestigingspunten voor de wielophanging en nieuwe dempers en veren moet de auto ook daadwerkelijk een stuk beter rijden. Onderdeel daarvan is ook de verbeterde besturing en de mogelijkheid om optioneel te kiezen voor Kia's FlexSteer systeem. Met de standen Normal, Sport en Comfort kun je met een druk op de knop de besturing kiezen die het beste bij je past.

Motoren schoner en zuiniger
Het motorengamma van de Sorento is weliswaar gelijk gebleven, maar alle motoren zijn wel vernieuwd. Zuiniger en schoner stond daarbij uiteraard het hoogste op de prioriteitenlijst. In Nederland zullen we vermoedelijk opnieuw de keuze krijgen voor één benzine- en één dieselmotor. In dit geval rekenen wij op de 2.2 liter turbodiesel met 197 pk en 436 Nm. Die is qua vermogen even sterk, maar qua koppel werd er 6 Nm gewonnen. Het belangrijkste is de CO2-uitstoot die van 171 naar 153 g/km daalde en daarmee flink van invloed zal zijn op de verkoopprijs. De 2.4 liter viercilinder benzinemotor is voortaan 192 pk en 242 Nm sterk en daarmee 18 pk en 12 Nm krachtiger. De CO2-uitstoot daalde dan weer met slechts 4 g/km. De krachten van die motoren worden nog altijd overgebracht op naar wens de voorwielen dan wel alle vier de wielen. Kies je voor vierwielaandrijving dan krijg je Kia's elektronisch geregelde systeem dat in het geval dat het nodig is de aandrijfkrachten verdeeld. Een handgeschakelde 6-bak dan wel een 6-traps automaat is in beide gevallen leverbaar.

Najaar
De vernieuwde Kia Sorento zal zijn werelddebuut beleven op de Autosalon van Parijs om vlak daarna bij de dealers te worden binnengereden. De prijzen zijn nog niet bekend maar gezien de verlaging van de CO2-uitstoot van de diesel-Sorento verwachten wij van dat model een lagere instapprijs dan de € 42.995,- die Kia momenteel rekent.

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model