Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
 
Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
Nieuws: Kia Sorento

Nieuws: Kia Sorento

De nieuwe Sorento

20.04.2009

Kia heeft de nieuwe Sorento gepresenteerd. Technisch heeft deze niets meer weg van z’n voorganger. Hij is groter, moderne en veiliger. En dat vraagt om een nieuwe betiteling: Kia noemt hem een Crossover Utility Vehicle (CUV).

Toen Kia in 2002 met de eerste Sorento op de markt kwam verraste het vriend en vijand. Het was een statige SUV uit Zuid-Korea met een op de Europeanen afgestemd design. Dankzij de relatief lage vraagprijs en z'n goede eigenschappen werd het model een weergaloze verkoophit. Dit succes werd door de concurrentie met argusogen aangekeken. Inmiddels hebben de andere fabrikanten van soortgelijke modellen niet stilgezeten en de ene naar de andere SUV geïntroduceerd. Ondanks de geweldige jaren moest Kia naar verloop van tijd z'n meerdere erkennen in de concurrentie. Vooral op technische gebied. Maar daar is met de nieuwe Sorento verandering in gekomen.

Groter en ruimer
Kia SorentoMet een lengte van 4,69 meter, een breedte van 1,89 meter en een hoogte van 1,71 meter is de nieuwe Sorento flink gegroeid ten opzichte van de eerste generatie. Maar liefst 9,5 cm is er in lengte bijgekomen. De breedte en hoogte is nagenoeg gelijk gebleven. De wielbasis daarentegen is met een 10 mm afgenomen. Dit komt echter niet ten nadele van de binnenruimte. De Sorento biedt namelijk plaats aan zeven inzittenden en hoofd-, been- en schouderruimte zijn volgens de maker allemaal toegenomen. De bagageruimte heeft een inhoudelijke groei van 15 procent meegemaakt.

Betere rij-eigenschappen
Kia SorentoDe Sorento neemt afscheid van het sterk verouderde ladderchassis. De nieuwe beschikt over een zelfdragende carrosserie en is dankzij een sterk verbeterde staalconstructie aanzienlijk stijver geworden. Dit resulteert in veel betere rij-eigenschappen. De McPershon wielophanging is wel overgenomen van de vorige generatie, maar flink aangepast voor verbetering. De betere rijprestaties worden ondersteund door een viertal beschikbare motoren (afhankelijk van de markt). In Europa kunnen klanten kiezen uit twee benzinemotoren, bestaande uit een 2.4 liter met 174 pk en 225 Nm koppel en een 277 pk sterke 3.5 liter V6. Het koppel dat deze krachtigste benzine levert is 335 Nm. Dieselen kunnen wij met de fonkelnieuwe 2.2 CRDi. Deze is goed voor een vermogen van 174 pk en een maximum koppel van 435 Nm tussen 1.850 - 2.500 Nm. Op de thuismarkt levert Kia ook nog een LPG-krachbron met een inhoud van 2.7 liter en 165 pk.

2WD of 4WD
Kia SorentoAfhankelijk van de krachtbron worden ze gekoppeld aan een handgeschakelde vijf- of zesbak. Optioneel is er de nieuwe zestraps automaat te bestellen. Bovendien hebben kopers de keuze de krachten over de voorwielen te laten vloeien of over alle vier de wielen. De tweewielaangedreven versies hebben een lager wagengewicht en dat resulteert in een lager berandstofverbruik. De 4WD-modellen zijn ideaal als caravantrekker (maximaal trekgewicht van 2.500 kg), maar dat moet de dorstigheid op de koop worden toegenomen. Standaard wordt iedere Sorento uitgerust met Hill-start Assist Control (HAC) en Down-hill Brake Control (DBC), een systeem dat tijdens het afdalen van steile hellingen automatisch de gastoevoer en remkracht regelt met een maximale snelheid van 8 km/h.

Uitrusting en veiligheid
Kia SorentoQua verwennerijen beidt de Sorento luistergenoten uit zes, acht of tien luidsprekers (afhankelijk van model). Een volledig geïntegreerd navigatiesysteem, een glazen panoramadak en een achteruitrijcamera behoort eveneens tot de mogelijkheden. Veiligheid wordt geboden door de eergenoemde systemen en ABS, bandenspanningcontrolesysteem en een parkeerhulpmiddel. Kia denkt dat een vijf sterrenstatus in de EuroNCAP zeker realistisch te noemen is.

Zomer 2009
De nieuwe Kia Sorento werd onthuld tijdens de Seoul Motor Show. Aankomende zomer beleeft hij zijn debuut bij de Europese dealers. Ondanks de teruglopende autoverkopen verwacht Kia vanaf volgend jaar circa 140.000 nieuwe Sorento's te verkopen. Van de eerste lichting werden er in totaal bijna 900.000 verkocht.

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model