Genève 2012
Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
 
Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
Nieuws: Kia Cee´d

Nieuws: Kia Cee´d

De nieuwe Kia Cee´d in detail

06.03.2012

Op de Europese markt moet Kia nog veel merken voor zich dulden. Maar de Koreanen zijn vastberaden om ook daarin verandering te brengen. Daarin is een belangrijke rol weggelegd voor de nieuwe Kia Cee’d. Vanaf het tweede kwartaal doet die zijn intrede op de markt.

Het design van de nieuwe Cee'd borduurt voort op de Rio die in Europa goed lijkt aan te slaan. Door de spoorbreedte ten opzichte van zijn voorganger iets toe te laten nemen heeft de Cee'd nog net even wat meer body gekregen. Ook de lengte nam toe, met vijf centimeter om precies te zijn. In totaal meet de nieuwe Cee'd 4,31 meter, terwijl zowel de breedte als de hoogte juist met 10 millimeter afnam. De wielbasis is met 2,65 meter onveranderd gebleven. Toch is de nieuwe Cee'd naar eigen zeggen nog ruimer geworden door de toegenomen lengte; voorin is er meer hoofdruimte ontstaan en achterin meer beenruimte. Ook de bagageruimte groeide. Veertig liter kwam erbij en bevat nu een totaal van 380 liter. Met een neergeklapte achterbank ontstaat er 1.318 liter.

Luxueuzer
Kia Cee'dHet interieur van de Cee'd maakt al net zo'n grote sprong als het exterieur. Veel aandacht is uitgegaan naar een hoger comfortniveau door onder meer het terugdringen van het geluid. De Koreanen claimen zelfs met de nieuwe Cee'd één van de stilste auto's in zijn segment te hebben. In het verlengde daarvan monteert Kia sterk verbeterde materialen en een luxueuze uitrusting. Standaard aan boord zijn onder meer een in hoogte en axiaal verstelbaar stuurwiel, een audiosysteem met zes luidsprekers en diverse aansluitingmogelijkheden voor externe apparaten (iPod, AUX en USB), een tripcomputer en moderne interieuraccenten (keuze uit chroom, pianolak, geanodiseerd metaal). LED-interieurverlichting, een uitgebreid instrumentarium met een TFT-scherm, elektrisch te bedienen voorstoelen en een panoramisch glazen dak sieren de optielijst. Ook Xenon-koplampen en diverse smaken lichtmetaal zijn wederom optioneel verkrijgbaar.

Flex Steer
Compleet nieuw is het zogenaamde Flex Steer-systeem ten gunste van de rijdynamiek. Het stuursysteem kent drie standen (comfort, normaal en sport). Een andere noviteit voor Kia is het Smart Parking Assist System wat automatisch inparkeren mogelijk maakt aan de hand van sensoren. De bestuurder dient alleen de rem en het gaspedaal te blijven bedienen.

Veiligheid
Dat Kia tegenwoordig ook op het gebied van veiligheid goed meekomt, blijkt uit het feit dat de nieuwe Cee'd de maximale vijf sterren heeft gescoord in de EuroNCAP-botsproeven. Met name de bescherming bij aanrijdingen van opzij is sterk verbeterd door 50% dikkere beschermingsbalken, evenals door dorpels van hoogwaardig staal. Tot de beschikbare veiligheidsvoorzieningen behoren ESP, ABS, Emergency Brake Assist System, Hill Assist Control, Vehicle Stability Management en Emergency Stop Signal, waarbij de remlichten snel flikkeren wanneer de bestuurder een noodstop maakt

Motoren
Afhankelijk van de markt is er keuze uit twee benzinemotoren en evenveel diesels. Afgetrapt wordt met de 1.4 liter viercilinder benzine met 100 pk en 137 Nm. Het basismodel accelereert in 12,8 seconden naar de 100 km/h en kan een topsnelheid behalen van 182 km/h. Als gemiddeld verbruik geeft Kia 6,0 l/100 km bij 139 g/km op en indien uitgerust met ISG-start/stop is dit respectievelijk 5,6 l/100 km en 130 g/km. De krachtigste benzine is de 1.6 liter met 135 pk en 165 Nm. Die snelt in nog net binnen tien tellen naar de 100 km/h en piekt bij 195 km/h. Ondanks er meer kracht voorhanden is ligt het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot met respectievelijk 5,8 l/100 km en 135 g/km lager. Met de start/stof is dit 5,2 l/100 km en 119 g/km.
Dieselen kan met de 90 pk en 220 Nm sterke 1.4 of de 128 pk en 260 Nm sterke 1.6. Het verbruik van beide modellen bedraagt 4,1 l/100 km bij een emissiewaarde van 109 g/km. Met EcoDynamics (ISG, lagere rolweerstand banden en een dynamomanagementsysteem) ligt het verbruik 0,4 l/100 km lager terwijl de 1.6-diesel hiermee uitgerust nog maar een uitstoot van 97 g/km noteert. Alle motoren worden overigens standaard gekoppeld aan een handmatige 6-versnellingsbak. Een automaat met dubbele koppeling is voor de beide toppers optioneel.

Zomer
Net als zijn voorganger waarvan er in vijf jaar tijd 430.000 stuks in West-Europa zijn verkocht is de nieuwe Kia Cee'd ontworpen en ontwikkeld in Europa. De bouw vindt plaats in Kia's fabriek in Zilina, Slowakije. In de loop van het tweede kwartaal start de levering van de vijfdeurs carrosserieuitvoering. De nieuwe SportyWagon, die ook in Genève staat volgt later in het jaar.

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model