Afdrukken Stuur door via E-mail  
 
Afdrukken Stuur door via E-mail  
Nieuws: Jaguar XJ en XF AWD

Nieuws: Jaguar XJ en XF AWD

Jaguar XJ en XF ook met AWD

20.08.2012

Jaguar hield nog wat achter de hand bij het presenteren van de XJ en XF van modeljaar 2013. Beide luxesedans zijn vanaf de marktlancering komend najaar namelijk ook verkrijgbaar met vierwielaandrijving.

Het ontwikkelen en beschikbaar stellen van een AWD-systeem voor de aangescherpte XJ en XF komt naar aanleiding van klanten die volgens Jaguar meer stabiliteit en daarmee meer zekerheid wensen tijdens uiteenlopende rijomstandigheden. Het systeem zelf is feitelijk afkomstig van zusterfabrikant Land Rover. Althans, het 4x4-merk leverde een sterke bijdrage met hun rijke know-how op dit gebied.

Wintermodus
In de XJ en XF - de nieuwe SportBrake valt daar niet onder - is het vierwielaandrijvingsysteem een verlengstuk van een 3.0 liter V6-motor met compressor. Het betreft de nagelnieuwe zescilinder met 340 pk die op z'n beurt wordt aangestuurd door een automatische ZF-transmissie. Tijdens normale omstandigheden en op een droog wegdek legt het systeem overigens de nadruk op achterwielaandrijving waardoor de AWD-versie naar eigen zeggen aanvoelt als de normaliter achterwielaangedreven XF en XJ. Pas indien nodig wordt zoveel koppel als nodig is naar de voortrein gestuurd voor maximale tractie. Wanneer de bestuurder de Winter-modus selecteert, bereidt het systeem zich voor op beperkte tractie en stuurt het een groter deel van de trekkracht naar de vooras. Ook is de AWD-functie volledig geïntegreerd met de dynamische stabiliteitscontrole en het antiblokkeerremsysteem zodat elk wiel afzonderlijk kan worden afgeremd en het koppel op elke as links en rechts gedoseerd worden.

Kort als Lang
Bij de XF- en XJ-modellen uitgerust met achterwielaandrijving plakt Jaguar "3.0 AWD" op het kofferdeksel. Overigens is de XJ AWD verkrijgbaar in zowel de uitvoering met 'korte' als die met lange wielbasis. Ter gelegenheid werden bij beide modellen de veren en dempers achteraan aangepast en kreeg ze een nieuwe stabilisatorstang. Ook de software van het Adaptive Dynamics-ophangingssysteem werd voor de AWD-versie opnieuw afgesteld, een functie die optioneel is op de XF.

Cijfers
Tenslotte nog wat interessante cijfers. Officieel zijn ze nog niet, maar Jaguar verwacht dat beide AWD-uitvoeringen in 6,4 seconden naar 100 km/h spurten en een verbruik kunnen halen van 9,8 l/100 km, marginaal langzamer en dorstiger dan de achterwielaangedreven modellen dus.

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model