Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
 
Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
Nieuws: Jaguar XE SV Project 8

Nieuws: Jaguar XE SV Project 8

XE SV Project 8 is sterkste Jaguar ooit

26.05.2017

Na Project 7 volgt...? Precies, Project 8. Achter de schermen wordt hier hard aan gewerkt door Jaguar Land Rover Special Vehicle Operations en nu al belooft deze krachtpatser op basis van de XE de sterkste Jaguar ooit te worden.

Zonet schreven we ook al over een motorvermogen van 600 pk. Maar dan toebedeeld aan de nieuwe BMW M5 die fysiek toch echt een slag groter is. Kun je nagaan hoe exorbitant hetzelfde aantal pk's voor de Jaguar XE moet zijn. Toch durven de Britten het aan, in een gelimiteerde oplage van 300 exemplaren.

Proppen
De XE is Jaguar's kleinste sedan. Daarbij behoort het ook nog eens tot de compactere vierdeurs-modellen in zijn klasse. Een Audi A4 bijvoorbeeld zit net even wat ruimer in z'n jas. Geen overbodige luxe wanneer je een bemeten krachtbron in het motorruim wilt lepelen. Toch houden ze het in Ingolstadt (en ook München) bij een zescilinderturbo voor gezien. Maar wat doet Jaguar? Die hangt doodleuk een moddervette achtcilinder in de relatief krappe neus van de XE. Dat moet geheid proppen zijn geweest.

Sneller dan F-type SVR
Zelf een lampje vervangen bij de XE SV Project 8 kun je vergeten, vermoeden we zo. Maar daar krijg je wel de bejubelde 5.0 liter V8-Supercharged voor terug, goed voor nog eens 25 pk extra ten opzichte van de al niet malse F-type SVR en Project 7. Oftewel, 600 pk! In een compacte sedan. Alsof ze een fikse tik van de molen hebben gehad, daar in het Engelse Whitley. Kenttergek.

Goodwood
De Jaguar XE SV Project 8 zal zijn opwachting maken tijdens het Goodwood Festival of Speed. Achter het stuur zal op dat moment een professionele coureur zitten. Echter om dit stukje Britse idioterie ook behapbaar te maken voor de normale sterveling, zal vierwielaandrijving standaard zijn. Anders was het, ondanks de krachtexplosie, mogelijk de langzaamste 'Jag' ooit geworden. Eentje die continu, na de minste gaspedaalberoering, achterstevoren staat in z'n eigen wolk van rook.

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model