Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
 
Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
Nieuws: Jaguar C-X75

Nieuws: Jaguar C-X75

Jaguar C-X75 krijgt 500 pk uit slechts 1.600 cc

26.07.2012

Na een lange stilte beginnen nu de eerste specificaties van Jaguar’s nieuwe hypercar naar buiten te komen. De ingenieurs zijn helemaal losgegaan op de kleine 1.6 liter benzinemotor want deze zal ongeveer 500 pk voort gaan brengen.

Twee jaar geleden verraste Jaguar vriend en vijand door tijdens de Autosalon van Parijs op de proppen te komen met de C-X75, een turbine-aangedreven hypercar. De reacties waren overweldigend en Jaguar besloot ruim een jaar geleden om werk te maken van een productievariant. Destijds werd beloofd dat de zo geliefde looks zo veel mogelijk onaangetast zou blijven tijdens de ontwikkeling van het showroomexemplaar. En nu het bijna tijd is om prototypes de weg op te sturen wordt ook meer duidelijkheid verschaft over de aandrijving van deze bijzonder Jaguar.

Hybride
Net zoals het conceptmodel zal de definitieve C-X75 voorzien worden van hybride-aandrijving. Het elektrische deel van de aandrijflijn moet de snelle Brit zo´n 60 kilometer ver kunnen brengen en een 0-100 km/h-tijd van 6,0 seconden mogelijk maken. Voor langere ritten zorgt een range-extender voor ondersteuning. Deze wederhelft van de hybrideunit is echter geen tamme diesel maar een zwaar opgevoerde 1.6 liter benzinemotor. Voorzien van een turbo- en een supercharger zal deze viercilinder om en nabij de 500 pk naar de wielen gaan sturen. Althans, dat zegt het Britse Autocar te hebben achterhaald. Goede koeling zal een must zijn want pas na het passeren van 10.000 toeren per minuut zal de teller in het rood staan.

Prestaties
Aan een dergelijke specificaties horen natuurlijk gelijkwaardige acceleratiecijfers te hangen en ook daar scoort de Jaguar ver boven verwachting, aldus het Britse automagazine. Ingenieurs hebben verklaard nog altijd te mikken op een sprint naar 100 km/h in minder dan drie seconden en een topsnelheid dat ver boven de magische 300 km/h ligt. Tijdens rijden in dagelijks verkeer belooft de batterij echter een uitstoot van minder dan 100 g/km, wat zou betekenen dat de C-X75 in ons land in aanmerking komt voor allerhande belastingvoordelen. En dat voor een supersportauto met een prijskaartje van ruim een miljoen euro.

Versnelling
Om al het motorgeweld in goede banen te leiden heeft Jaguar gekozen voor vierwielaandrijving. Bij geheel elektrisch rijden gaat het vermogen uitsluitend naar de voorwielen. Het enige onderdeel dat niet volledig aan de laatste stand der techniek voldoet is de versnellingsbak; daar komt slechts één koppeling aan te pas, mede om het gewicht van de transmissie zo laag mogelijk te houden. Tot slot de verwachte marktlancering. De eerste C-X75 van de in totaal 200 toegezegde exemplaren moet in de loop van 2013 van de band rollen.

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model