Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
 
Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
Nieuws: Honda FCEV

Nieuws: Honda FCEV

Aziatische merken kiezen voor waterstofauto

15.10.2012

Zelfs de grootste autofanaat zal moeten erkennen dat de verbrandingsmotor niet langer het rijk alleen heeft. Menig auto is tegenwoordig immers verkrijgbaar met een elektromotor tussen de wielen. De volgende stap lijkt de geheel elektrische auto te zijn, maar vlak de auto met brandstofcel in deze race niet uit.

Het idee van de brandstofcel stamt al uit de 19e eeuw toen voor het eerst via een dergelijke techniek elektriciteit werd opgewekt. De afgelopen decennia is het proces verder ontwikkeld en verbeterd met als resultaat dat het nu mogelijk wordt om op grote schaal auto's te gaan voorzien van deze nieuwe 'motor'. Het grote voordeel is namelijk dat er bij een auto uitgerust met een brandstofcel geen accupakket aan te pas hoeft te komen, maar dat de benodigde elektriciteit direct wordt opgewekt uit waterstof in de brandstoftank. En nadat de reactie met zuurstof heeft plaatsgevonden is er slechts één eindproduct: H20, oftewel water.

Steun uit Azië
In Azië zien ze een dik gesmeerde boterham in deze technologie want Honda, Toyota, Nissan en Hyundai hebben gezamenlijk een overeenkomst gesloten met Noorse, Zweedse, IJslandse en Deense publieke en private bedrijven met daarin het doel om tussen 2014 en 2017 FCEV's (Fuel Cell Electric Vehicle) op de markt te brengen. Dit betekent vanuit de autofabrikanten de verplichting om waterstofauto's in productie te nemen en van de Noord-Europeanen wordt verwacht dat er een gedegen distributienetwerk van waterstof wordt aangelegd.

Modellen
De vier Aziatische merken zijn overigens al druk bezig met het ontwikkelen en productieklaar maken van deze nieuwste generatie aandrijflijnen. Honda heeft zelfs al enkele jaren een volwaardige waterstofauto - de FCX Clarity - op kleine schaal verkocht, en tijdens de Autosalon van Parijs konden we ook bij de andere merken al een beetje in de toekomst kijken. Hyundai stond er met een ix35 Fuel Cell en Nissan had de waterstof-aangedreven Terra staan. Toyota is de opvallendste naam in het rijtje omdat het in het verleden wel heeft geïnvesteerd in de brandstofcelauto maar recentelijk nog verklaarde bij de onthulling van de elektrische iQ dat het weinig geloof had in volledig elektrische auto's en in zou blijven zetten op hybrides.

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model