Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
 
Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
Nieuws: Geely koopt Lotus

Nieuws: Geely koopt Lotus

Chinese Geely gaat Lotus besturen

26.05.2017

Het Chinese Geely, dat al Volvo en het hier minder bekende Lynk&Co onder de hoede heeft, heeft bijna de helft van alle aandelen van het Maleisische Proton gekocht. En laat die laatste op zijn beurt nu aan de touwtjes van Lotus trekken.

Als de overeenkomst definitief is beklonken in naar verwachting juli bedraagt het belang van Geely in Proton 49,9 procent. Net geen meerderheid dus. Maar dat krijgt de Chinese investeringsmaatschappij wel in Lotus. Inbegrepen bij de deal is namelijk 51 procent van diens aandelen. DRB-Hicom, het moederbedrijf van Proton, is nog opzoek naar een partij die het resterende deel van de kleine Britse sportautobouwer wil overnemen.

Op naar een glorieuze toekomst
Wanneer Geely veel geld pompt in een automerk doet het dat natuurlijk niet voor niets. Kijk maar naar Volvo, dat werd ingelijfd in 2010. Momenteel beleeft het Zweedse merk haar beste periode ooit. Hopelijk heeft Geely dezelfde aspiraties met Lotus.

Stuur aan de verkeerde kant
Proton is voor ons op het Europese vasteland minder interessant, simpelweg omdat het noodlijdende Maleisische merk enkel rechtsgestuurde auto's bouwt voor de lokale markt en Engeland. Dat blijft waarschijnlijk zo, juist omdat Geely op dat gebied onervaren is. Bovendien beschikt Proton over fabrieken waarvan de maximumcapaciteit momenteel verre van benut wordt. Ook dat klinkt Geely aanlokkelijk in de oren.

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model