Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
 
Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
Nieuws: Ford Mondeo

Nieuws: Ford Mondeo

Gordelairbag debuteert in Ford Mondeo

26.06.2012

We kennen het veiligheidssysteem al uit Amerika, maar volgend jaar maakt de gordelairbag zijn oversteek naar ons vasteland. De volgende generatie Ford Mondeo zal namelijk als eerste in Europa uitgerust worden met dit type airbag. Een primeur.

Nu de meeste autofabrikanten de 'standaard' veiligheidsvoorzieningen onder de knie lijken te hebben en een groot deel van de nieuwe modellen 5 NCAP-sterren mogen noteren gaan fabrikanten op zoek naar nieuwe, innovatieve ideeën om de veiligheid van de passagiers en andere weggebruikers te vergroten. Dat resulteerde eerder al in de voetgangersairbag van Volvo en een rear-center airbag van Toyota. Nu is het Ford dat met een innovatie naar Europa komt. Een veelvoorkomend probleem bij aanrijdingen is dat de passagiers achterin letsel aan nek en hoofd oplopen vanwege het ontbreken van een frontale airbag. De Amerikaanse fabrikant claimt daar nu een oplossing voor te hebben gevonden.

Gordels
Het nieuwe systeem zit verwerkt in de veiligheidsgordels en zorgt ervoor dat deze openscheuren en opblazen als een airbag. Dit gebeurt uit een patroon dat onder de stoel is weggewerkt en gevuld met een koud gas dat het opblazen in 40 milliseconden kan voltooien. Het systeem heeft twee functies. Enerzijds wordt het hoofd opgevangen wanneer dat een klap naar voren maakt en anderzijds wordt de druk van de gordel over een vijfmaal zo groot oppervlak verdeeld waardoor de kans op borstletsel afneemt. Het systeem is volgens Ford vooral effectief voor ouderen en kinderen die relatief gevoelig zijn voor nek- en hoofdletsel.

Europa
Ford verkoopt de speciale airbags al sinds vorig jaar in de Verenigde Staten op de Ford Explorer en de Amerikaanse reacties zijn zeer positief, veertig procent van de klanten koos voor het nieuwe veiligheidssysteem. Volgend jaar gaat de nieuwe airbag de oversteek maken naar Europa en dan zal de Ford Mondeo het eerste model zijn dat ermee wordt uitgerust. Het is nog niet duidelijk of het systeem standaard op de Mondeo gemonteerd wordt of wat de eventuele meerprijs zal zijn.

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model