Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
 
Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
Nieuws: Fiat wil fusie met Renault

Nieuws: Fiat wil fusie met Renault

Fiat wil fusie met Renault

28.05.2019

Op dit moment is de raad van bestuur van de Renault-groep zich aan het beraden over een fusie-aanbod van de Fiat-groep. Het zou gaan om een fusie op fifty-fifty-basis.

Volgens het door Fiat Chrysler Automobiles gedane voorstel zou de helft van de aandelen in handen komen van Renault-aandeelhouders. De andere helft is dan voor de aandeelhouders van FCA.

Verouderd gamma Fiat en Alfa Romeo
Fiat kampt al jaren met een verouderd modellengamma. Zo lopen Fiat 500 en al zijn derivaten nu wel erg lang mee. De ooit zeer populaire Punto heeft nooit een opvolger gekregen en de Fiat Tipo kan de concurrentie maar moeizaam het hoofd bieden. Alfa Romeo heeft zijn kaarten gezet op de Giulia en de Stelvio, maar de Giulietta wacht met smart op een opvolger en compacte SUV's kent het merk vooralsnog niet. Buiten Italië kampen beide merken dan ook al tijden met tegenvallende verkoopcijfers.

Laat met elektrificatie
Daarentegen doet Jeep het internationaal vrij goed, maar dat merk opereert dan ook vooral in de booming SUV-business. Maar dat is niet genoeg. Zo zijn de merken van de FCA-groep erg laat met de elektrificering van hun modellen. Voor volgend jaar zijn plug-in hybride versies van de Jeeps Renegade en Compass aangekondigd, maar de enig volledig elektrische Fiat is de 500e. Kortom: weer een variant van. Bovendien speciaal ontwikkeld voor Californië en niet leverbaar in Europa. Althans niet via de officiële kanalen. Andere elektrische modellen bestaan vooralsnog in een vroegtijdig conceptstadium. Met name op het gebied van elektrische auto's hoopt FCA te profiteren van de kennis en kunde die daarover al jaren binnen Renault-Nissan bestaat. Zo heeft het concern met de Nissan Leaf een van de succesvolste elektrische auto's ter wereld in zijn gelederen.

Vuist maken tegen Toyota en Volkswagen
Samen staan Renault en Fiat Chrysler voor bijna 33 miljard euro in de boeken. Met de voorgestelde fusie hoopt FCA jaarlijks zo'n 5 miljard euro te besparen. Verder is het de bedoeling dat een moloch als FCA-Renault - vorig jaar samen goed voor 8,7 miljoen nieuwe auto's - een steviger vuist kunnen maken tegen Toyota en Volkswagen. Deze twee wereldmachten produceerden vorig jaar ongeveer 10 miljoen auto's.

De theorie klinkt positief, in elk geval voor Fiat. De vraag is in hoeverre ze bij Renault op dit scenario zitten te wachten, want ze krijgen er ook een paar merken bij die al jarenlang aan het tobben zijn. De raad van bestuur van Renault heeft te kennen gegeven dat er een onderzoek wordt gestart naar de fusievoorstellen van FCA.

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model