Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
 
Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
Nieuws: Electric Cars Europe

Nieuws: Electric Cars Europe

Electric Cars Europe presenteert elektrische auto

25.06.2008

De eerste elektrische auto´s zijn ook in ons land een feit. De nieuw opgerichte onderneming Electric Cars Europe presenteert namelijk een elektrisch aangedreven Lotus Elise en geeft daarmee het startsein voor een invasie van elektrische automobielen.

De elektrische auto hing al enige tijd in de lucht. Na de vele verhalen over onder meer Toyota´s plug-in hybride, de elektrisch aangedreven Citroën Berlingo van Venturi en de conceptcar Nissan Denki Cube leek het erop dat steeds meer fabrikanten wel toekomst zagen in elektrische auto´s. In ons land komt alles in een stroomversnelling dankzij de nieuw opgerichte organisatie Electric Cars Europa.

ECE
Electric Cars Europa is een samenwerking tussen Lotus-importeur Van der Kooi Sportscars, Innosys Engineering (levering aandrijfunit), United Momentum Group (investeerder) en energiebedrijf Essent. Dankzij de diverse partners kan al vanaf juli worden gestart met de productie c.q. ombouw. In Lochem is een productie-ruimte met een vloeroppervlak van 3.500 vierkante meter beschikbaar. Elke week zal daar per werkplek één auto worden omgebouwd tot een elektrisch voertuig.

Prima prestaties
Lotus EliseDe ontwikkeling is inmiddels in volle gang. Electric Cars Europe heeft onder meer prototypes ontwikkeld op basis van de Daihatsu Cuore, Lotuse Elise en Volkswagen Golf. Opvallend is dat de prestaties er totaal niet onder te leiden hebben. Neem de Lotus Elise-ece. Die beschikt over een 150 kW sterke elektromotor en weet daarmee in 4,7 seconden vanuit stilstand naar 100 km/h te sprinten en vervolgens een topsnelheid van 215 km/h te bereiken. De actieradius is met 325 km nog enigszins beperkt. Ook voor de Volkswagen Golf-ece gelden relatief goede prestaties. De 0-100 km/h sprint verloopt in 9 seconden en de topsnelheid ligt met 145 km/h op een redelijke waarde. Na 350 km moet de Golf echter wel weer aan het stopcontact.

Laadpunten
Opladen kan in principe gewoon thuis gebeuren. Maar partner Essent werkt tevens aan een groot aantal ´snellaadpunten´ verspreid over het hele land. Deze laadpunten zullen worden geplaatst bij onder andere benzinestations, parkeerplaatsen, hotel-ketens, winkels en treinstations. Deze snelladers zijn in staat om de auto binnen slechts 10 minuten volledig op te laden.

Detroit Electric
Waar Electric Cars Europe bestaande auto´s ombouwt tot schone elektrische voertuigen werkt partner Detroit Electric aan compleet eigen modellen. Electric Cars Europe heeft dan ook een samenwerking gestart met Detroit Electric om deze modellen te gaan importeren. Er moet gedacht worden aan een compact model met een 30 kW motor en een actieradius van 320 km. Het model gaat in ons land € 22.491,- kosten. Bovendien is er ook een middenklasser ontwikkeld die met een 150 kW sterke motor iets meer moet bieden. Dit model gaat € 29.251,- kosten. ECE onderzoekt tevens de marktmogelijkheden van andere modellen zoals een Crossover Electric Vehicle in het premium segment. Deze CEV beschikt over 480 kW/653 pk sterke elektrische motoren in de wielen en heeft een actieradius van 560 kilometer en een topsnelheid van 250 km/u. De acceleratie van 0 tot 100 km/u neemt slechts ca. 5 seconden in beslag, terwijl het opladen in een recordtijd van tien minuten geschiedt. De catalogusprijs van deze 7-persoons SUV, gebaseerd op het Lotus APX prototype, zal € 71.400 bedragen.

Auto van de toekomst
De eerste elektrische auto´s zullen spoedig op de Nederlandse wegen verschijnen. Essent is namelijk voornemens om 200 elektrisch aangedreven Volkswagen Golf´s aan te schaffen. Bovendien zullen veel ondernemingen met een ´duurzaam beleid´ wel heil zien in deze auto van de toekomst.

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model