Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
 
Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
Nieuws: Dodge Journey

Nieuws: Dodge Journey

Reizen met een groen label

26.05.2009

Op de autotentoonstelling van Geneve liet Dodge al de definitieve productieversie van de Journey aan het Europese publiek zien. De Journey koppelt een sportief uiterlijk aan de praktische eigenschappen van een MPV en de veelzijdigheid van een SUV. In Nederland is hij leverbaar met de 2,4-liter World Engine, een 2.0 CRD commonrail dieselmotor en een 2.7 V6 benzinemotor. Beide 4 cilindermodellen hebben een energielabel C. Daarmee brengen ze de ‘Be Green’-filosofie van Chrysler in praktijk.

De autotentoonstelling van Geneve was het podium waar Chrysler LLC zijn ‘Be Green’-strategie voor het eerst aan het Europese Publiek liet zien. Die strategie komt tot leven in Concept Cars van Chrysler, Jeep en Dodge. Elk prototype beschikt over een alternatieve aandrijfvorm die naadloos aansluit bij het karakter van de desbetreffende auto. Maar Chrysler realiseert zich ook heel goed dat ‘Be Green’ óók van vandaag is. De Journey laat met zijn (groene) C-label zien dat Dodge ook stoer genoeg is om in te springen op maatschappelijk én milieubewustzijn. Bovendien toont hij aan dat ‘karakter’ en een groen energielabel prima samen kunnen gaan.

Vijf plus twee
Dodge JourneyDe Journey is er om te reizen op de Dodge-manier. Zo is de Journey een vijfzitter met een enorme kofferruimte. Maar hij is er eveneens als 5+2 – daar zijn ze op de sportvereniging ook blij mee. Alle inzittenden hebben een perfect uitzicht dankzij de bioscoopopstelling van de zitrijen (hoe verder naar achteren, des te hoger de zit). Zelfs de instap is praktisch doordat de deuren onder een hoek van maximaal 90 graden kunnen openen. Tip ’n Slide maakt de toegang naar de derde rij makkelijk: door de hendel van de zitplaatsen op de tweede rij naar voren te bewegen, vouwt de zitting op en schuift een gedeelte (2/3 – 1/3) ervan automatisch naar voren.

Ruimte tot in detail
Dodge JourneyDe Journey biedt mede dankzij zijn buitenmaten (L/B/H 4,89/1,83/1,70 m) en de grote wielbasis van 2,89 meter volop ruimte voor zijn passagiers. Maar ook elk hoekje en gaatje wordt benut. Neem Flip ’n Stow, een systeem waarbij de zittingen van de voorstoelen naar voren te klappen zijn en dan toegang geven tot een ruim bagagevak, waar met gemak een paraplu, een portefeuille of een koptelefoon in past. De Journey maakt het ook mogelijk om kinderen letterlijk onder handbereik te houden: de zitting van het breedste gedeelte van de in delen neerklapbare tweede zitrij kan daartoe vijf centimeter naar voren worden geschoven. Door ook de leuning van de passagierstoel neer te klappen, zit de kroost nog geen armlengte ver weg. Bovendien is de complete tweede zitrij over een lengte van 12 centimeter verschuifbaar. Geïntegreerde kinderzitjes voor de tweede zitrij zijn optioneel. Deze zijn geschikt voor kinderen met een lengte tot 1,45 m en/of een gewicht van 22-39 kilo. Deze zitjes verhogen de zitpositie met ruim 10 centimeter waardoor de kinderen probleemloos de standaard veiligheidsgordel kunnen gebruiken.

Geheime vakken en dorstige momenten
De vijfzits Journey heeft achter de tweede zitrij een ‘geheime’ bergruimte. Deze is zodanig in te delen dat bijvoorbeeld een volle boodschappentas er stevig in kan staan. De zevenzits Journey heeft achter de derde zitrij een extra bergvak. Dodge denkt ook aan dorstige momenten en daarom bevindt zich achter beide voorstoelen een vak met plaats voor 12 blikjes frisdrank. Deze vakken zijn waterdicht en dus is het geen probleem er ook ijsblokjes in te doen om de drankjes koel te houden. De vakken zijn eenvoudig schoon te maken.

Uiterlijk een echte
Dodge JourneyGebruiksgemak en veelzijdigheid zijn echte Dodge-kenmerken, maar uiteraard is de Journey ook qua uiterlijk ‘een echte’. Dat begint met de typerende grille en de scherp gesneden koplampen. Ook het profiel is strak en daarbij springen de forse wielkasten (met plaats voor wielen tot 19 inch) direct in het oog. Roofrails zijn afhankelijk van de uitvoering standaard of optioneel. De ruim uitgesneden achterklep is voorzien van een geïntegreerde spoiler. De Journey maakt gebruikt van het zogenaamde D-platform van Chrysler. Hij deelt dus zijn solide technische basis (inclusief voorwielaandrijving) met onder andere de Dodge Avenger. De Journey heeft echter een 12,4 cm langere wielbasis.

Diesel en benzine beide met C-Label
Het nieuwe Dodge ontwikkelt auto’s waarbij nadrukkelijk rekening wordt gehouden met Europese wensen en eisen. Het motorenaanbod bestaat naast de 2.7 V6 benzinemotor uit een efficiënte 2,4 liter World Engine met 173 pk en een koppel van 225 Nm. Daarnaast is de Journey er met een krachtige en zuinige dieselmotor. De 2.0 CRD met standaard roetfilter is gekoppeld aan een handgeschakelde zesbak en levert een vermogen van 140 pk en een koppel van 310 Nm. Deze uitvoering verbruikt gemiddeld nog geen 7,0 l/100 km. Beide 4 cilindermotoren zijn goed voor het groene C-label.

Schakelen op maat
Dodge JourneyDe Dodge Journey met de 2.0 CRD is optioneel leverbaar met een automatische versnellingsbak met dubbele koppeling en handschakelmogelijkheid. Als een bepaalde versnelling is ingeschakeld, zet de tweede koppeling de volgende versnelling vast ‘stand-by’. Dat maakt opschakelen zonder verlies van trekkracht mogelijk. Dat leidt tot sneller overschakelen en een brandstofbesparing van circa 6% ten opzichte van een conventionele automaat.

Reizen met een gerust gevoel
Prettig reizen begint met een gerust gevoel. Daarom is de Dodge Journey standaard uitgerust met ABS, ESP, Electronic Roll Mitigation en zes airbags (multistage front airbags, zijairbags en gordijnairbags). Een achteruitrijcamera voor een goed overzicht en makkelijk (in)parkeren is als optie verkrijgbaar.

Proefrijden?
In Nederland is de auto sinds juni op de markt. Hij is leverbaar in de uitvoeringen SE, SXT en R/T. Mocht uw interesse gewekt zijn, dan kunt u hier een proefrit aanvragen.

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model