Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
 
Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
Nieuws: Citroën C4 Cactus

Nieuws: Citroën C4 Cactus

Citroën C4 Cactus: de prikkelende details

10.02.2014

Met de C4 Cactus wil Citroën een alternatief bieden voor de compacte hatchback. De nu al veelbesproken C4 Cactus herbergt bijzondere innovaties en heeft het traditionele autoconcept op een andere wijze bekeken. Maak kennis met deze prikkelende nieuwe auto.

Meer design, meer comfort en meer nuttige technologie, maar voor een lagere prijs. Het is kort samengevat de filosofie die Citroën heeft gehanteerd bij de ontwikkeling van de C4 Cactus. En ondanks dat het wel vaker een streven is lijkt Citroën het op bijzondere wijze te hebben gecombineerd. Onderscheidend is in ieder geval, zowel door zijn vormgeving als door zijn techniek. Over smaak valt te twisten, maar Citroën heeft z’n designafdeling behoorlijk vrijgelaten bij het tekenen van haar nieuwste telg. Van buiten zijn de ‘Airbumps’ natuurlijk het meest opvallend, een innovatie die design met veiligheid verbindt, aldus de Fransen. De uit thermoplastisch polyurethaan gemaakte panelen zijn gevuld met talloze luchtbelletjes om schokken te dempen. Een aanrijding met een fietser of een botsend winkelwagentje kan hierdoor amper tot geen schade meer tot gevolg hebben. Om ze ook een designtintje te geven levert Citroën ze in vier kleuren: zwart, grijs, chocolade-bruin en zandgeel. Door ze te combineren met een van de tien exterieurkleuren zet Citroen de met de DS3 ingezette personalisatie-trend voort op de C4 Cactus.

Minimalisme
In het interieur komen tevens wat innovatieve features terug, zoals de brede voorstoelen die meer aan een driezitsbank doen denken. Daarnaast past Citroën een ‘Airbag in roof’ systeem toe, waar de passagiersairbag in het dak zit in plaats van in het dashboard, wat de passagier extra been- en opbergruimte oplevert. Eenzelfde truc is toegepast bij de versies met de elektronisch bediende versnellingsbak ETG waarbij is de traditionele versnellingspook vervangen is door het systeem ‘Easy Push’. Deze vereenvoudigde bediening bestaat uit een selectieknop ‘D, N, R’ op het onderste gedeelte van het dashboard en schakelflippers aan het stuur om handmatig te schakelen. Wat verder opvalt is dat Citroën nagenoeg alle knoppen vaarwel heeft gezet en alles heeft geconcentreerd op het 7 inch touchscreen. Het ziet er allemaal lekker simplistisch uit, precies zoals de ontwerpers van Citroën het bedoeld hebben.

Gewichtsbesparing = efficiëntie
Mede dankzij die simplistische instelling weegt de C4 Cactus slechts een luttele 965 kilogram, een hele 200 kilogram lichter dan de normale C4. Een besparing die onder meer werd gerealiseerd door versimpeling. Het kunnen neerklappen van de achterbank in slechts één stuk alsook uitzetbare ruiten in plaats van ruiten die naar beneden schuiven scheelt totaal 17 kg(!).  Enorm voordeel van dit geringe gewicht is dat de Fransoos samen met de nog nader te specificeren dieselmotor op een verbruik uitkomt van een indrukwekkende 3,1 l/100 km. Daarbij hoort een uitstoot van 82 gram CO2 per kilometer, wat als klap op de vuurpijl 14% bijtelling oplevert! De benzineversie stoot minder dan 100 gram CO2 per kilometer uit, wat waarschijnlijk betekent dat die in de 20% bijtellingscategorie komt.

Verdere informatie over de aandrijflijnen is nog niet voor handen. Bovendien zijn we benieuwd naar de bagageruimte en wat Citroën nog meer in petto heeft op het gebied van uitrusting. Aan het eind van de zomer staat de Citroën C4 Cactus bij de dealers.

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model