Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
 
Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
Nieuws: Chrysler EV

Nieuws: Chrysler EV

Chrysler gaat voor ´groen´

25.09.2008

Chrysler gaat voor ‘groen’ en presenteert drie prototypes die geheel of gedeeltelijk elektrisch worden aangedreven: de Dodge EV, de Jeep EV en de Chrysler EV. Eén van de voertuigen staat gepland om in 2010 in productie te gaan.

De prototypes Dodge EV (Electric Vehicle), Jeep EV en Chrysler EV werden voorgesteld in Auburn Hills, de thuishaven van Chrysler. Alle drie de EV-modellen zijn ontwikkeld en gebouwd door ENVI, het bedrijfsonderdeel van Chrysler dat als doel heeft elektrische aandrijfvormen te ontwikkelen en op de markt te brengen. De Chrysler electric-drive-technologie is beschikbaar voor auto's met vóór-, achter-, of vierwielaandrijving. Eén van de uitdagingen waar we met onze EV's voor staan, is het vinden van een batterij met de goede balans tussen kracht (voor bijvoorbeeld accelereren) en energie voor langere afstanden. Wij denken dat twee aparte batterijsamenstellingen (één voor kracht, de ander voor uithoudingsvermogen) in één pakket veelbelovend is voor een toekomstig elektrisch aangedreven voertuig van Chrysler. aldus Frank Klegon van Chrysler.

Productiemodel in 2010
Chrysler EVChrysler en ENVI hebben voor ieder van de drie merken (Chrysler, Jeep en Dodge) een eigen electric-drive-systeem ontwikkeld. Chrysler is nog in beraad welke van de drie prototypes ook daadwerkelijk in productie gaat in 2010. Amerika is dan eerst aan de beurt, waarna Europa zal volgen in 2011 of 2012. In 2009 zal Chrysler al gaan starten met het inzetten van circa 100 Chrysler-modellen die voorzien zijn van electric-drive-technologie. Deze voertuigen worden ingezet bij wagenparken van overheden, bedrijven en de ontwikkelingsafdeling van Chrysler.

Dodge EV
Chrysler EVHet Dodge EV-prototype is een tweezits achterwiel aangedreven sportwagen die een gecombineerd vermogen levert van 268 pk en een hoog koppel van 650 Nm. Dit koppel is door de elektromotor vanaf een stationair toerental beschikbaar. Mede daardoor sprint de Dodge EV binnen 5,0 seconden van 0-100 km/h. De topsnelheid valt in die lijn gezien met 190 km/h tegen. Zijn de accu's na 300 gereden kilometers leeg? Men stopt gewoon de stekker in het stopcontact en na vier uur zijn ze weer volledig opgeladen.

Jeep EV
Chrysler EVHet Jeep EV-ontwikkelingsvoertuig is een auto die laat zien wat er in de toekomst van een avontuurlijke auto met de capaciteiten van een Jeep Wrangler verwacht kan worden, aldus Chrysler. De Jeep EV maakt gebruik van een 272 pk en 400 Nm sterke elektromotor die evens wordt gevoed door lithium-ion batterijen. De EV-unit is gekoppeld aan een kleine benzinemotor met een geïntegreerde elektrische generator. Met 30 liter brandstof en volledig opgeladen batterijen heeft de Jeep EV een actieradius van 650 kilometer. De actieradius op uitsluitend elektriciteit bedraagt circa 65 kilometers. ENVI onderzoekt voor Jeep ook de mogelijkheid van vierwielaandrijving met in de wielen ingebouwde elektromotoren. Elk wiel zou op deze manier individueel aangedreven kunnen worden en dat biedt goede mogelijkheden voor hoge prestaties in het terrein, zonder concessies te doen aan de on-road-capaciteiten.

Chrysler EV
Chrysler EVDe Chrysler-EV is in de basis een Grand Voyager en levert een gecombineerd vermogen van 258 pk. Daarmee is de auto in staat in 9,0 seconden vanuit stilstand naar 100 km/h te sprinten. De totale actieradius bedraagt met 30 liter benzine zo'n 650 kilometer. Uitsluitend met elektrische aandrijving komt je niet verder dan 65 kilometer.

Electric-Vehicle-technologie
Chrysler EVDe elektrische voertuigen van Chrysler maken gebruik van drie primaire componenten: een elektromotor voor de aandrijving, een geavanceerd lithium-ion batterijsysteem voor de voeding van de elektromotor en een managementsysteem dat de energiestromen regelt. Deze samenwerking van de electric-drive-componenten maakt het mogelijk om de kleine benzinemotor van extra kracht te voorzien op momenten dat het nodig is. Chrysler meldt dat een actieradius van circa 250 à 300 kilometer te realiseren is.

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model