Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
 
Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
Nieuws: Carlos Ghosn

Nieuws: Carlos Ghosn

Gevallen Nissan-topman Carlos Ghosn bijt van zich af in video

11.04.2019

Nissan heeft een "vies spelletje" gespeeld. Dat stelt voormalig topman Carlos Ghosn, die in november in Japan werd gearresteerd voor financiële delicten. In een zeven minuten durende video beschuldigt hij diverse Nissan-managers van een samenzwering tegen hem.

Volgens Junichiro Hironaka, de advocaat van Ghosn, is de video (klik hier om hem te zien) opgenomen op 3 april. Een dag later werd Ghosn voor de vierde keer in hechtenis genomen door de Japanse justitie. De 65 jarige Franse Braziliaan redde eind jaren negentig Nissan van de ondergang en stond twintig jaar lang aan het roer van de Renault-Nissan Alliance. In november werd hij opgepakt op het vliegveld van Tokio. Hij zou zijn inkomsten niet juist hebben gerapporteerd en misbruik hebben gemaakt van bedrijfsmiddelen.

Dolk in de rug
Ghosn stuurde de laatste jaren aan op een fusie tussen Renault en Nissan. Volgens hem was daar binnen Nissan veel weerstand tegen, ook omdat enkele topmanagers bang waren om hun macht te verliezen. Daarom zouden ze een complot tegen Ghosn hebben gesmeed. "Dit is een samenzwering. Dit is een dolk in de rug." In zijn video zegt Ghosn verder dat hij onschuldig is en dat hij hoopt op een eerlijk proces.

Eigen belang
Hij spreekt echter vooral over de toestand van Nissan. "Ik heb het hier over enkele topmanagers die slechts uit eigen belang handelen en het bedrijf kapotmaken. Namen? Jullie kennen ze. Ik heb het over mensen die een ontzettend vies spelletje hebben gespeeld." Ghosn zegt zich zorgen te maken over de samenwerking tussen Renault, Nissan en Mitsubishi. "Omdat de prestaties van Nissan duidelijk aan het afnemen zijn", zei hij, "en omdat er geen visie is voor de alliantie."

Financieel wangedrag
Nissan heeft inmiddels gereageerd op de video van Ghosn. Volgens de fabrikant hebben de gebeurtenissen van de afgelopen maanden maar met één ding te maken: het financiële wangedrag van Ghosn. "Een intern onderzoek heeft bewijs opgeleverd – en blijft bewijs opleveren – van strafbare zaken en onethisch gedrag."

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model