Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
 
Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
Nieuws: Car 2 Car

Nieuws: Car 2 Car

Audi neemt deel aan Car 2 Car Consortium

14.02.2008

Ook Audi gaat deelnemen aan het Car 2 Car Communication Consortium. Dit consortium bestaat uit diverse fabrikanten die samen werken aan een standaard systeem om auto’s onderling te laten communiceren. Car 2 Car Communication zorgt ervoor dat auto’s elkaar waarschuwen voor onder meer gevaarlijke situaties, bijzondere (weers)omstandigheden of opstoppingen.

Car 2 Car Communication staat voor een informatie- en communicatiesysteem dat de veiligheid én de doorstroming op de weg verhoogt door auto's onderling te laten communiceren. Het opvallendste kenmerk van het systeem is dat de auto's zelf als zender en ontvanger van de informatie dienen - er is dus geen informatiecentrale nodig.

Het consortium

AudiAudi maakt samen met autofabrikanten als Volkswagen, Fiat, DaimlerChrysler, Opel, Renault en Honda deel uit van het Europese Car 2 Car Consortium, dat zich inspant om een aantal belangrijke zaken voor elkaar te krijgen. Zo moet het systeem een standaardisering krijgen, moet het door de overheidsinstanties worden opgepakt en moeten er leveranciers bij betrokken worden.

Het voordeel van auto's die onderling communiceren is met enkele voorbeelden goed te illustreren.

Voorbeeld 1: Auto's die bij een ongeval betroken raken, kunnen automatisch een waarschuwingssignaal uitzenden. Door dit signaal te koppelen aan informatie van het navigatiesysteem, kan het verkeer in de onmiddellijke omgeving worden gewaarschuwd. De bestuurders van auto's die in de buurt zijn, kunnen daardoor in een vroeg stadium op de gevaarlijke situatie anticiperen of zelfs nog worden omgeleid.

Voorbeeld 2: Car 2 Car-communicatie kan de intervallen tussen rood en groen licht op (drukke) uitvalswegen aan individuele bestuurders doorgeven. Dat maakt een anticiperende rijstijl mogelijk. Zo is onnodig remmen en optrekken te voorkomen. Daardoor verbetert de doorstroming, vermindert het verbruik en (dus) ook de uitstoot van schadelijke gassen. Ook bij dreigende files helpt Car 2 Car-communicatie: de lagere snelheid van auto's die bij de file aansluiten wordt automatisch doorgegeven naar achterliggers. Zij kunnen dan hun snelheid aanpassen zonder bijvoorbeeld bruuske remacties. Ook dat bevordert de doorstroming.

Voorbeeld 3: Car 2 Car maakt het mogelijk om vrije parkeerplaatsen te lokaliseren. Samen met het navigatiesysteem kan het de bestuurder zo aan een parkeerplaats helpen die zo dicht mogelijk bij zijn reisdoel ligt. Uiteraard wordt de bestuurder via de kortste en makkelijkste weg naar die plaats geleid. Dat scheelt zeker in drukke steden eindeloos rondrijden en dus ergernis. Door de meest efficiënte route naar een vrije parkeerplaats te kiezen, wordt bovendien het milieu zo veel mogelijk ontzien.

Toekomst?

Hoewel Car 2 Car nog klinkt als toekomstmuziek is het consortium al in een vergevorderd stadium. De techniek is er klaar voor, maar nu de overheden en fabrikanten nog.

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model