Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
 
Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
Nieuws: Cadillac van Barack Obama

Nieuws: Cadillac van Barack Obama

Obama's vervoersmiddel: safety first

23.10.2013

Weet jij in welke auto president Barack Obama wordt rondgereden? Het is een Cadillac die absoluut het één en ander kan hebben. Hierbij presenteren we je enkele feitjes over zijn vervoersmiddel

Het was een veelgehoorde kritische uitspraak van Europese autoliefhebbers: 'Amerikaanse auto's kunnen enkel rechtuit rijden. Bochten nemen met ze is ondoenlijk.' Vroeger zat er een kern van waarheid in, maar die tijd heeft de Amerikaanse auto-industrie inmiddels ver achter zich gelaten. Alhoewel, tot voor kort gold het nog steeds voor nota bene de meest prestigieuze en belangrijkste automobiel van de Verenigde Staten: de presidentiële limousine. En dat is geen denigrerende uitspraak van ons, maar van een voormalige Secret Service-agent die tijdens zijn actieve carrière de 'machtigste man op aarde' naar zijn verplichtingen chauffeerde.

Volgens de veteraan gaven de presidentiële limousines om de haverklap de geest, simpelweg omdat ze niet bestand waren tegen de zeer zware bepantsering die er achteraf aan toegevoegd was. Elke staatslimo begon zijn leven destijds namelijk als ieder andere Cadillac. En die waren van nature niet berekend op duizenden kilo's extra ballast. ´De remmen gingen vaak maar twee ritjes mee´, aldus een federale agent die een boekje opendoet.

Bush
Pas tijdens het Amerika onder de leiding van George W. Bush maakten de anderhalf miljoen per stuk kostende Cadillac's (het Witte Huis heeft er 12) de vereiste ontwikkeling door; onder zijn supervisie werd besloten dat de auto´s vanaf de eerste schroef door een speciale, geheime afdeling van GM werden opgebouwd met bepantsering.

Best vlot
Ontiegelijk zwaar zijn ze nog altijd met een schatting van - hou je vast - een kleine 7.000 kilo per stuk. Wat wil je met een lengte van 5,5 meter en portieren met een dikte van ruim 20 centimeter, voorzien van kogelwerende ruiten met een dikte van 13 centimeter. Dergelijke protectie gaat niet in de koude kleren zitten en dan hebben we het nog niet eens gehad over de ballast die de veiligheidssystemen en reddende hulpmiddelen aan boord op de weegschaal leggen.
Zo'n kogelbestendige brandstoftank met speciale foam (als er toch een (loeihete) kogel weet door te dringen en z'n kans zien een explosie te veroorzaken), de extra wapens in de kofferbak en ook de complete medicijnenkast aan boord, dat drukt nogal extra zwaar op de met Kevlar versterkte banden. ´Toch weten de presidentiële Caddy's zich nog best snel uit de voeten te maken als dat nodig is.´ Met dank aan een potige V8. Die enkel benzine lust natuurlijk. En veel. Per twee kilometer neemt -ie een teug van een liter.

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model