Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
 
Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
Nieuws: Cadillac ELR

Nieuws: Cadillac ELR

Verkoop Cadillac ELR van start

31.12.2013

Het is reeds een jaar geleden dat we iets gehoord hebben van de Cadillac ELR, maar nu is de Amerikaan weer eens in het nieuws. Cadillac maakt namelijk bekend dat de verkoop van de plug-in hybride coupé van start is gegaan.

Hoewel het vooralsnog enkel Amerikanen zijn die een bestelling kunnen plaatsten, gaat de Cadillac ELR onze neuzen niet voorbij. Houd rekening met een Europese dealerintroductie in de tweede helft van 2014 en dan zijn ook wij weer een bijzonder geslaagde auto rijker.

Een Amerikaan notabene en voor zo ver wij weten de eerste plug-in hybride coupé op de markt. De Chevrolet Volt alsook de Opel Ampera waaraan de ELR technisch nauw verwant is bevatten elk immers vier portieren. De ELR slechts twee, maar hele grote om de instap naar achter te vergemakkelijken. Desalniettemin moet de ELR, die volgens het 2+2-principe is ontworpen, het eerder van zijn sexy looks hebben dan zijn praktische bruikbaarheid. Want een ver open scharnierende, grote achterklep – zoals de Volt en Ampera die wel hebben – ontbreekt. Tsja, vorm en functie gaan nu eenmaal niet altijd samen.

Prestaties
Zoals gezegd deelt de ELR zijn hybridetechniek met dat van de Volt en Ampera, al kon Cadillac het niet laten daar meer kracht uit te halen. De hoofdcentrale, een elektromotor die wordt gevoed door een 16.5 kWh lithium-ion accupakket, kan maximaal 210 pk en 400 Nm opwekken. Dat is stevige 60 pk en 30 Nm meer dan de Volt. Accelereren naar 100 km/h is binnen de 9 seconden voltooid in EV-mode en wanneer tijdens dat bekende kunstje ook een beroep wordt gedaan op de 1.4 liter benzinemotor dan verloopt dit een seconde sneller. Keurige prestaties voor een bijna 1.900 kilogram wegende coupé.

14% bijtelling
De verbrandingsmotor is echter primair bedoeld als range-extender, die zodra de accu’s leeg zijn het alsnog mogelijk maakt om in totaal zo’n 480 kilometer te kunnen afleggen. Enkel op elektrische energie bedraagt de actieradius zo’n 55 kilometer. Wie zichzelf verplicht stelt enkel op stroom te rijden moet tussen de ‘tankbeurten’ door telkens ongeveer 4,5 uur wachten voordat de accu’s weer voor 100% bijgeladen zijn. Kortom, de ELR vraagt veel van je geduld en agenda. Maar zij die dat ervoor over hebben kunnen wel met volle zekerheid beweren dat ze recht hebben op die 14% bijtelling bij zakelijk gebruik. Want jawel, ondanks dat de gemiddelde CO2-uitstoot nog niet exact bekend is, kunnen we ermee rekening houden dat deze volgens de specifieke meetcyclus voor hybrideauto's onder de 50 g/km duikt. Wordt regelmatig de benzinemotor aangesproken, dan gaat de ELR die lage waarde absoluut niet halen. Dat hebben we ook geleerd van de Volt.

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model