Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
 
Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
Nieuws: Cadillac ELR

Nieuws: Cadillac ELR

Cadillac ELR maakt elektrisch rijden wel heel sexy

17.01.2013

Met de techniek van de Chevrolet Volt in huis ontwikkelde Cadillac een sexy gelijnde coupé. Gehuld in een carrosserie met typische Cadillac-genen beschikt de ELR over een volledig elektrische aandrijflijn. En raken de accu´s leeg dan schakelt de range-extender bij. En het mooiste van alles: hij zal vermoedelijk in aanmerking komen voor slechts 7% bijtelling als hij in 2014 op de markt komt.

Exact vier jaar geleden trok Cadillac in Detroit het doek van de Converj conceptcar. Bob Lutz gaf tijdens de persconferentie al aan dat er zonder meer productiemogelijkheden waren voor de Converj, maar dat daarover nog geen duidelijkheid was. Inmiddels weten we wel beter. Op dit moment schittert op diezelfde plaats, maar dan vier jaar later, namelijk deze ELR. Ditmaal geen studiemodel, maar de realiteit.

480 km
Net zoals de Converj beschikt de ELR over de door GM ontwikkelde Voltec techniek zoals die ook in de Chevrolet Volt en Opel Ampera dienst doet, maar dan krachtiger. De elektromotor wordt gevoed door een 16.5 kWh lithium-ion batterijenpakket dat in een T-vorm in de auto is verwerkt. De elektromotor weet dankzij dit batterijenpakket een vermogen van 207 pk en een koppel van 400 Nm op te wekken. Dat koppel is volgens Cadillac meer dan de V6 in de SRX waarmee men graag de kracht van de aandrijflijn wil onderstrepen. De exacte specificaties zijn niet bekend, maar een sprint naar 100 km/h in een seconde of acht moet zeker mogelijk zijn. Op het lithium-ion accupakket moet de ELR gemiddeld zo´n 56 kilometer weten af te leggen. Indien de accu´s leeg zijn springt de 1.4 liter viercilinder benzinemotor bij, niet om voor de aandrijving te zorgen maar wel om de elektriciteit op te wekken die de elektromotor nodig heeft. Cadillac claimt dat er met een vol accupakket én een volle tank zo´n 480 km is af te leggen. Om vervolgens weer elektrisch te kunnen rijden is 4,5 uur laadtijd vereist.

Cadillac coupé voor de toekomst
Cadillac laat met de ELR zien dat de door GM ontwikkelde elektrische aandrijftechniek ook verpakt kan worden in een gelikte coupé. Een CTS Coupé voor de toekomst kunnen we wel stellen. En er lijken geen concessies te zijn gedaan. Prachtige materialen, luxueuze interieuruitrusting, LED-koplampen en achterlichten en met het oog op rijplezier als we Cadillac mogen geloven. Het geeft het merk wellicht in Europa meteen ook betere kansen. Zeker in Nederland. Want ondanks dat de CO2-uitstoot nog niet bekend is kunnen we er rekening mee houden dat deze onder de 50 g/km ligt. De auto gaat eind dit jaar in productie en zal in 2014 bij de dealers staan. Tegen die tijd zijn de regels voor de bijtelling weliswaar aangepast en het 0%-tarief vervallen, maar kun je met 7% alsnog heel mooi profiteren van deze superschone en zuinige techniek.

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model