Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
 
Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
Nieuws: BMW Zagato Coupé

Nieuws: BMW Zagato Coupé

Vriendendienst: BMW Zagato Coupé

29.05.2012

Komend weekend vindt het Concours d’Eleganza Villa d’Este opnieuw plaats waar genodigden zich traditioneel kunnen verlekkeren aan de meest bijzondere klassiekers. Ook het gehalte bloedstollende, nieuwe conceptcars is er vaak hoog. En éen daarvan hebben we alvast te pakken: de BMW Zagato Coupé, een vriendendienst van de Milanese tekenmeester voor z’n maatje Adrian van Hooydock, designpresident bij het merk uit München.

Het is niet de eerste keer dat BMW het prestigieuze, enkel voor genodigden georganiseerde auto-event aan de rand van het Italiaanse Comomeer aandoet voor de onthulling van een nieuwe conceptcar. Vorig jaar nog stal het de show met de 328 Hommage, een modern eerbetoon aan de gelijknamige BMW uit de periode van de Grote Oorlog. Adrian van Hooydonk, toen nog hoofddesigner bij BMW, was verantwoordelijk voor de hommage. Voor de nieuwe BMW Zagato Coupé sloeg hij de handen ineen met Zagato Milano, of meer specifiek, z'n tekenkameraad Norihiko Harada, designchef bij het befaamde designhuis.

Kamm-staart
Beide vakmannen zeggen hun passie voor uitgesproken autodesigns en wederzijds respect voor elkaars visie te kunnen uiten via de Zagato Coupé gebaseerd op de Z4 Roadster. Niet geheel onlogisch zijn het echter de karakteristieke pennenstrepen van het designhuis die bij de BMW Zagato Coupé overheersen. Zoals bij iedere creatie van Zagato springt de achterzijde eruit. Geleidelijk voorkomend uit een double bubble-dak - ook vaak een handtekening van Zagato - is deze gedrongen en bij de BMW Zagato Coupé afgeplat. De technische term hiervoor luidt ook wel Kamm-staart en is oorspronkelijk bedacht ten gunste van de aerodynamica. Sommige van de meest legendarische sportwagens bevatten het, te noemen de Ford GT40, Ferrari Dino en zeer recent, de Vencer Sarthe (die deze status vanzelfsprekend nog moet verdienen).

ZZZZZ
Saillant detail is dat Andrea Zagato's vrouw, Marella Rivolta, de aankleding en de kleurstelling van de BMW Zagato Coupé voor haar rekening nam. Daarin is men vooral trots op de exterieurlak genaamd Rosso Vivace dat niet alleen het scherpe en tegelijk vloeiende lijnenspel van de auto blootlegt maar afhankelijk van de lichtinval ook in kleurdiepte varieert. Subtiel, maar eigenlijk ook niet te missen zijn de talloze kleine Z-tjes in de radiatorgrille, door BMW ook wel 'nieren' genoemd. De letter verwijst uiteraard naar Zagato en ze lijken ogenschijnlijk in de grille te zweven wanneer je de BMW Zagato Coupé recht op de neus kijkt.

Mega-exclusief
Zoals zoveel Zagato's is er van de BMW Zagato Coupé maar één exemplaar. Of BMW hem na het Concours d'Eleganza Villa d'Este en aandoen van andere autoshows een plek in het museum geeft of doorverkoopt aan een andere eigenaar is niet bekend.

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model