Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
 
Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
Nieuws: BMW MegaCity Vehicle

Nieuws: BMW MegaCity Vehicle

BMW toont MegaCity Vehicle

05.07.2010

BMW toont middels deze schets een revolutionair studiemodel met de laatste ontwikkelingen voor een betere wereld. Niet zozeer de aandrijflijn imponeert, maar met name het materiaalgebruik van het MegaCity Vehicle valt op.

Van de grond af aan is de BMW MegaCity Vehicle (MCV) ontwikkeld als elektrische auto om maximaal rendement uit de aandrijving te halen. Eén van de belangrijkste pijlers van het studiemodel was het verminderen van gewicht zonder hierbij concessies te doen aan de veiligheid van de inzittenden. Hiervoor hebben de Duitse ingenieurs LifeDrive uitgevonden. Deze combinatie van twee aparte, horizontaal gescheiden voertuigmodules biedt het beste van twee werelden. Zo omvat de Life-module de cabine en vormt de Drive-module het chassis. Laatstgenoemde biedt een solide basis voor de centraal geplaatste accu, de aandrijving en botsenergie absorberende kreukelzones en is gemaakt van lichtgewicht aluminium. Het materiaalgebruik van de Life-module is echter veel interessanter...

CFRP
BMWMCVHet materiaal van de toekomst, tenminste zo kondigt BMW zelf het CFRP (Carbon Fiber Reinforced Plastic) aan. Het weegt volgens de bouwers de helft van staal en is even sterk. Dankzij deze sterkte kan de Life-module goed de energie van een botsing opnemen zonder grote vervormingen. Daarnaast meldt de Duitse fabrikant dat CFRP een langere levensduur heeft dan metaal. De uitspraak dat dit 'hét materiaal van de toekomst is' van BMW Group bestuursvoorzitter Norbert Reithofer is dus nog niet zo vreemd.

Lange historie
BMWMCVBMW is al sinds 2003 bezig met de ontwikkeling van CFRP-onderdelen. Modellen als de BMW M3 CSL, de BMW M6 en de laatste BMW M3 Coupé zijn al voorbeelden van productiemodellen waarbij carbon fiber is toegepast. Het CFRP-materiaal bestaat uit een structuur van koolstofvezels, verwerkt in een kunststoflaag. De Duitse fabrikant heeft de productietechniek en de machines hiervoor de afgelopen jaren in eigen beheer ontwikkeld zodat het bedrijf naast kwaliteit ook de duurzaamheid kan garanderen. CFRP wordt geproduceerd in de gloednieuwe fabriek te Moses Lake, Washington.

Project i
De MegaCity Vehicle is onderdeel van BMW's Project i waarmee het Duitse bedrijf in 2007 startte. Het eerste bewijs van deze denktank arriveerde begin 2008 als MINI E en ook dit jaar toonde BMW een innovatief studiemodel in de vorm van de BMW ActivE concept. De aandrijflijn van dit studiemodel staat aan de basis van de MCV en zal uitgebreid getest worden voordat het model in 2013 debuteert.

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model