Afdrukken Stuur door via E-mail  
 
Afdrukken Stuur door via E-mail  
Foto's: Nieuws BMW M4 Concept

Nieuws: BMW M4 Concept

Officieel: BMW M4 Concept

16.08.2013

Eindelijk is het lange wachten afgelopen, BMW heeft de troonopvolger van de Legendarische M3 onthuld, de M4. Het betreft overigens voorlopig nog een studiemodel, maar ervaring leert ons dat dit label bij BMW slechts weinig inhoudt.

Niet Phoenix Yellow, maar Aurum Dust. Een carrosserielak moet nu eenmaal een naam hebben, feit is dat de goudgele kleur een hele dikke knipoog is naar de M3 Coupé van de E46-generatie, de BMW waarmee de M4 misschien wel het meest gemeen heeft. Voor nu heet deze 4-serie onder de 4-series nog Concept M4 Coupé, maar vertrouw ons: de M4 op deze foto´s zoals die in de loop van 2014 in de showroom zal staan wijkt niet of nauwelijks af van deze conceptcar.

Powerdome
M4 dus. Dat zal even wennen zijn, al wordt het opgebouwde en tot grote hoogtes gestegen M3 niet helemaal stukgeslagen. De vierdeurs sedanuitvoering zal nog altijd deze iconische letter-cijfer-combinatie op zijn zogenaamde air breathers dragen. Eerder al voor de 4-serie Coupé en ook voor de M4 zijn deze 'kieuwen' opnieuw ontworpen, evenals de air curtains als onderdeel van de uitgesproken voorspoiler ten gunste van de luchtweerstand. De visueel bejubelde 'powerdome' is gebleven, een markant detail van de huidige M3-generatie. En hoewel BMW's topdesigner, Adriaan van Hooydonk, graag opvoert dat het design van M-modellen vooral ook functioneel moet zijn, is dat bij de Concept M4 eigenlijk niet meer dan gebakken lucht. Die bult op de motorkap kwam er namelijk destijds omdat er ruimte gecreëerd moest worden voor de cilinderkoppen van een 4.0 liter V8. Maar terwijl BMW technische details nog steeds achterhoudt, is in elk geval wél zeker dat de M4 zich door een 6-in-lijn met turbotechnologie zal laten voortstuwen. Nut heeft die powerdome dus niet, al maakt het natuurlijk wel aan alles en iedereen duidelijk dat het de M4 menens is.

CFRP
Dat BMW nog niets loslaat over specificaties begrijpen we wel. De weg naar het productiemodel is nog best lang (Detroit, begin 2014?) en is het zaak dat de M4 in tussentijd niet in de vergetelheid raakt. Zo af en toe iets loslaten over de techniek werkt dan uiterst effectief als thermoskan. Zelf gaan onze vermoedens uit naar een snerpend vermogen van pak 'em beet 450 pk. Dat zou een bescheiden 30 pk meer zijn dan de laatste M3 Coupé, maar vlak het significant hogere koppel (zo'n 550 Nm) en het lagere wagengewicht van de M4 niet uit.BMW M heeft de Concept M4 veel carbon en CFRP, een met koolstofvezel versterkt plastic, meegegeven om het aantal kilo's te drukken. Het in de auto-industrie oprukkende lichte, maar zeer sterke materiaal is zoal verwerkt in de frontspoiler, het gewelfde dak en de diffuser aan de achterzijde. Zelfs de carbon-keramische remschijven achter de 20 inch velgen en dubbele uitlaatuiteinden zijn er deels uit opgetrokken. Of het heeft gewerkt horen we ook pas later, maar daar gaan we natuurlijk van uit.

Ook in Frankfurt
Hoewel het vandaag begonnen Pebble Beach Concours d'Elegance de primeur van de BMW Concept M4 Coupé heeft zal hij ook schitteren voor een grotere publiek, namelijk op de IAA in Frankfurt. Van 12 tot 22 september vindt die show plaats op nog geen vier uur rijden van Utrecht.

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model