Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
 
Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
Nieuws: BMW i3 Concept Coupé

Nieuws: BMW i3 Concept Coupé

BMW presenteert i3 Concept Coupé in LA

29.11.2012

Nog voordat BMW i daadwerkelijk elektrische auto’s op de markt brengt, heeft BMW’s submerk al geboorte gegeven aan een hele reeks studiemodellen. De i3 Concept Coupé is de volgende en feitelijk niets meer dan de tweedeursversie van de in 2013 te verwachten vijfdeurs i3.

De laatste keer dat we iets over de BMW i3 repten schreven we 'De komende jaren gaan we nog meer dan nu overspoeld worden met elektrische modellen. De i3 van BMW bijvoorbeeld.' Daarmee hebben we niets teveel hebben gezegd, al hadden we niet gedacht dat de meeste daarvan van BMW i zouden komen. Want na de i3 en i8 kwam er de i8 Concept Spider, legde BMW i de aanduidingen i2, i4, i6, i7 en i9 vast en maken we nu kennis met de i3 Concept Coupé. BMW (i) heeft grootse plannen, dat moge duidelijk zijn.

Next Premium
Onder de noemer 'Next Premium' - wat staat voor 'duurzame luxe' - presenteert BMW i de i3 Concept Coupé. In het design en via het materiaalgebruik moet deze pay-off onder meer terug te vinden zijn. Binnenin is er veel gebruikmaakt van natuurlijke materialen zoals leder, hout en wol. BMW heeft gepoogd hiermee een loungesfeer neer te zetten. Overigens mag de i3 Coupé er wel uitzien als niets meer dan een i3 waarop twee portieren in mindering zijn gebracht, feitelijk is de nieuweling lager en breder dan de originele i3. Precies zoals dat hoort bij een ware coupé. Daarmee hebben we meteen ook alles gezegd, want voor de rest bestaan nauwelijks carrosserieverschillen.

160 kilometer ver
Ook de aandrijflijn is krek eender aan de eerder gepresenteerde i3. De elektro-unit is 170 pk sterk en drijft zoals het een BMW betaamd de achterwielen aan. Het koppel ligt op een aangename 250 Nm dat meteen beschikbaar is zodra de sleutel wordt omgedraaid. Een lithium-ion-accu zorgt voor de energievoorziening. En zoals bij elektrisch aangedreven auto's gebruikelijk is doet de elektromotor bij het indrukken van de rem ook dienst als dynamo, dit om de remenergie te benutten voor het bijladen van de accu. Verder is de BMW i3 Concept uitgerust met een speciale 'cruise'-functie waarmee bij het loslaten van het gas de aandrijving ontkoppeld en er energie bespaard wordt. De theoretische actieradius bedraagt 160 kilometer, maar in de praktijk zullen de rijstijl en -omstandigheden de maximaal af te leggen afstand bepalen. Om de bestuurder daarmee een beetje te helpen is er een ECOPRO+stand waarmee de topsnelheid van de i3 Coupé begrensd wordt op 90 km/h. Volgens BMW i zal de actieradius in deze modus met twintig procent vergroot worden als wanneer er gereden wordt in de stand COMFORT.

BMW i ConnectedDrive
Nieuw voor de i3 is 'i ConnectedDrive' wat natuurlijk erg lijkt op het gelijkgenaamde systeem in de i-loze BMW's. Met het systeem kan de i3 Coupé 'communiceren' met zijn inzittenden en zijn omgeving. Via een smartphone is de auto bijvoorbeeld te lokaliseren en zijn laadstations te vinden. Ook is de accustatus op afstand te bekijken en is een tijd in te stellen waarop het laadproces moet beginnen. Het zogeheten Last Mile Navigation zorgt er dan weer voor dat de eigenaar van de i3 zijn auto kan terugvinden in bijvoorbeeld een grote parkeergarage. Zijn smartphone navigeert hem dan naar de juiste plek.

Eind 2013
Als alles meezit kunnen we de BMW i3 aan het einde van 2013 bij de dealers verwelkomen. In een later stadium zal deze i3 Coupé verschijnen, maar wanneer is nog niet bekendgemaakt. Eerst krijgen we nog de elektrische sportwagen van BMW i, de i8.

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model