Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
 
Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
Nieuws: BMW Garmisch

Nieuws: BMW Garmisch

Voorbode eerste BMW 5-serie weer tot leven gewekt

29.05.2019

Het zal je maar gebeuren. Laat je door een van ’s werelds beroemdste designers een studiemodel maken, raak je het kwijt … Het gebeurde BMW in 1970. Maar onder leiding van BMW’s Nederlandse designchef Adrian van Hooydonk werd deze BMW Garmisch, de voorbode van de eerste 5-serie, opnieuw tot leven gewekt.

Tot ieders verrassing toonde BMW de herboren Garmisch onlangs op het fameuze Concorso d'Eleganza Villa d'Este. De auto is vanbuiten in niets te onderscheiden van het scherp gelijnde origineel, dat BMW in 1970 op de autosalon van Genève aan de wereld toonde.

Voorbode nieuwe designtaal
BMW had de concept car laten tekenen door Marcello Gandini, de man die ook verantwoordelijk was voor de Lamborghini Miura, en later ook voor de Lamborghini Countach en Citroën BX. Begin jaren 70 was Gandini werkzaam voor designhuis Bertone, dat van BMW de opdracht had gekregen om een studiemodel te tekenen dat de voorbode van BMW's nieuwe designtaal moest worden.

Superscherpe lijnen
En zo kwam de BMW Garmisch tot stand, een model met superscherpe lijnen. Zelfs de BMW-nieren waren niet aan Gandini's scherpe potloodpunt ontsnapt. Zo extreem als het ontwerp van Gandini werd BMW's nieuwe huisstijl niet. Maar als je naar de eerste BMW 5-serie uit 1972 (E12) kijkt, zie je wel overeenkomsten met de BMW Garmisch. Zoals het schuin aflopende kofferdeksel, de smalle ruitstijlen en de haaienneus. Typisch Gandini is het honingraat-zonnescherm boven de achterruit

Eerbetoon aan Marcello Gandini
Hoe en waarom weet niemand, maar na de salon van Genève is het showmodel van de aardbodem verdwenen. Omdat Gandini's creatie een mijlpaal was in BMW's designhistorie, wilde de fabrikant de Garmisch graag herbouwen. Daarnaast vond BMW een eerbetoon aan de nog altijd in leven zijnde Marcello Gandini wel op zijn plaats. Probleem was echter dat er geen gedetailleerde blauwdrukken voor handen waren. Maar met de hulp van Gandini, diens oude tekeningen en een stapel foto's is onder de bezielende leiding van Adrian van Hooydonk een vrijwel exacte kopie tot stand gebracht. De herboren BMW Garmisch staat op het onderstel van een BMW 2002 en is volledig functioneel.

Staande radio
Het dashboard lijkt ook sterk op een gemoderniseerde versie van de 02-serie. Denk trouwens niet dat BMW het helemaal up-to-date heeft gemaakt met een boordlaptop; het 'scherm' voor de bijrijder is een gigantische make-upspiegel. Minstens zo bijzonder vinden we de 'staande' radio. Niet erg handig in gebruik, maar het ziet er geweldig uit.

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model