Cabrio-Special 2009
Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
 
Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
Nieuws: BMW 328 Hommage

Nieuws: BMW 328 Hommage

Eerbetoon aan een legende

23.05.2011

BMW slaat een brug tussen het heden en het verleden met de 328 Hommage. De spraakmakende conceptcar weet op verrassende wijze het design en karakter van de BMW 328 uit de jaren ’30 naar de 21ste eeuw te evolueren.

Exact 75 jaar geleden presenteerde BMW de 328. De auto was bij zijn introductie in 1936 in vele opzichten uniek en revolutionair. Dankzij tal van gewichtsbesparende maatregelen en een innovatief buizenframe als chassis staat de auto zelfs tegenwoordig nog bekend als vooruitstrevend. BMW wist er in de slechts vier jaar tijd dat de 328 in productie was vele prijzen mee binnen te slepen. Zo won het model de befaamde Mille Miglia in 1940 en heeft het daarmee voor eeuwig het record voor de hoogste gemiddelde snelheid - 166,7 km/h - tijdens de race weten te noteren. In 2004 wist de toen al bijna hoogbejaarde jaar 328 opnieuw de Mille Miglia te winnen en was het daarmee de eerste auto die zowel de klassieke alsook de moderne Mille Miglia op haar naam wist te schrijven.

Lichtgewicht
BMW 328 HommageDe overwinning behaalde de BMW 328 vooral dankzij de lichtgewicht constructie. De auto woog slechts 870 kg en wist daarmee zijn veel zwaardere concurrenten het nakijken te geven. BMW ziet de 328 daarmee als een ultiem voorbeeld van hoe lichtgewicht materialen succesvol kunnen zijn. De 328 Hommage is dan ook grotendeels uit lichtgewicht onderdelen opgebouwd. Zowel van binnen als van buiten is de 328 Hommage grotendeels opgebouwd uit CFRP, met koolstofvezel versterkt plastic (carbon). Vele fabrikanten, waaronder BMW, zien dit materiaal als de toekomst. Zo beweert BMW dat de elektrische i3 en i8 het gewicht van hun accupakket kunnen compenseren dankzij het gebruik van CFRP.

Fritz Fiedler en Rudolf Schleicher
BMW 328 HommageDe BMW 328 Hommage slaat echter niet alleen qua lichtgewicht karakter een brug naar het verleden. Bij het design van de conceptcar heeft men zich eveneens overduidelijk laten inspireren door de 75 jaar geleden door Fritz Fiedler en Rudolf Schleicher gecreëerde sportauto. De ronde koplampen, hoog doorgetrokken nieren en karakteristieke lichtmetalen wielen geven de 328 Hommage een historisch gevoel. Dat gevoel wordt alleen maar verder versterkt dankzij de assymetrische voorruit en de vier lederen riemen die de motorkap overspannen. Onder de motorkap ligt weliswaar een moderne zescilinder lijnmotor, maar ook die is historisch verantwoord. In de orignele 328 lag namelijk eveneens een zes-in-lijn al was die met zijn 2.0 liter inhoud goed voor maar 80 pk.

iPhone
Het minimalistische interieur is net als het exterieur een knipoog naar het verleden, maar wel met een modern tintje. Zo zijn er twee iPhones in het dashboard geïntegreerd waarop onder meer de rondetijden, gemiddelde snelheid en locatie bij te houden is.

Concorso d'Eleganza Villa d'Este
BMW zal deze unieke interpretatie van de legendarische 328 in de schijnwerpers zetten tijdens het Concorso d'Eleganza Villa d'Este, inderdaad daar waar een aantal jaren geleden ook al een ´Hommage´ debuteerde, namelijk de M1. Maar dat is nog niet alles, BMW onthulde in 2006 ook al een eerbetoon aan deze 328 in de vorm van de BMW Concept Coupé Mille Miglia 2006. Dat de aandacht echter niet alleen naar BMW uit zal gaan staat buiten twijfel. Zo zal Aston Martin aan het Italiaanse meer de V12 Zagato voor het eerse tentoonstellen en laat Ferrari de Superamerica 45 zien. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de vele klassiekers.

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model