Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
 
Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
Nieuws: Autotest | Volkswagen I.D. Buzz

Nieuws: Autotest | Volkswagen I.D. Buzz

Autotest | Volkswagen I.D. Buzz, de toekomstige T1

29.08.2017

Jippie! We hebben erom moeten smeken en eindelijk staat het dan zowaar te gebeuren: de aaibare, hippe en bovenal zeer geliefde, iconische Volkswagen T1 maakt een comeback. Als vanzelfsprekend niet krek eender aan het origineel uit de jaren '60 maar op-en-top passend bij de 21ste eeuw. Oftewel, wederom trendy en zomers en zo elektrisch al het maar kan. Je kent 'm momenteel als de I.D. Buzz en wij kregen alvast de exclusieve kans om een blokje om te rijden.

Met een maximum snelheid van 40 kilometer per uur is de Volkswagen I.D. Buzz een van de langzaamste auto's op de 17 Mile Drive in Pebble Beach. De optocht achter ons wordt met de minuut langer, maar dat deert niemand. Het welhaast fluoriserende geel op de bus waarin we rijden blijkt een ware publiekstrekker. Iedereen houdt ervan: mensen maken foto's, roepen dat ze 'm cool vinden en kijken ons lachend na. We hebben nog nooit zoveel opgestoken duimen gezien op één middag.

Slakkengang
Wat doen we in vredesnaam in deze nu nog conceptcar, rijdend langs het strand? We worden omgeven door kraakjes en piepjes. De conceptuele banden waarop we rollen zorgen ervoor dat we niet harder kunnen zonder dat de hele bus rammelt en schudt. Nee, over een echte echte rij-ervaring valt niet te spreken, maar we kunnen wel concluderen dat de Volkswagen I.D. Buzz volledig op eigen kracht rijdt.

Vreemd stuur
Het stuur voelt raar en zwaar met zijn rechthoekige vorm. Het rem- en het gaspedaal voelen nogal stijf onder onze voeten, al hoeven we daar niet al teveel gebruik van te maken. Maar ach, de richtingaanwijzers werken, dus we kunnen veilig op weg. Tegen 2021 moet iedereen erin kunnen rijden, en daarmee doelen we natuurlijk op het zopas bevestigde productiemodel. Maar wij krijgen nu al de kans om voorzichtig in de conceptversie rond te tuffen.

2021
De I.D. Buzz moet het derde lid van een elektrische Volkswagen-familie worden, na de I.D. hatchback en I.D. Crozz CUV. Volkswagen belooft ons dat je ermee zo'n 430 kilometer elektrisch mee kunt rijden. Maar voor nu moeten we het doen met een aangepaste versie van de aandrijving die ook in de e-Golf ligt.Dat is wat er op dit moment beschikbaar is en daar moeten we het dus maar mee doen. Of, in andere woorden: deze auto was eigenlijk alleen bedoeld om het podium op te rijden. Hoe gaaf is het dan van Volkswagen om het toch aan te durven de I.D. Buzz de wijde wereld in te laten trekken. Het onbekende avontuur tegemoet? 't Zou zomaar kunnen. Dat was immers ook de stille kracht van de T1, de verre, op handen gedragen voorvader van de Buzz.

Niet alleen show
Toch is het niet alleen maar show en kunnen we wel degelijk iets leren van deze testrit in de T1 van de 21ste eeuw. Zo zullen het silhouet en formaat zullen grotendeels ongewijzigd blijven. Al wordt de productieversie wel ietsje korter. Als platform zal Volkswagen gebruikmaken van diens fonkelnieuwe, modulaire MEB-platform.Hoe het met de verdere visuele details zit? Dat blijft nog enigszins gissen. De Duitsers hebben de moderne microbus de afgelopen jaren in meerdere conceptuele vormen voorgeschoteld, dus het kan kiezen uit diverse ontwerpen. Maar dat er geen rigoreuze veranderingen zullen worden doorgevoerd staat buiten kijf. Volkswagen kan zich dat immers niet permitteren. Daar is het design van de T1 te legendarisch voor.

Slim interieur
Het interieur zit verdraaid goed in elkaar. Je kunt de banken zo neerzetten dat er een soort loungeruimte ontstaat, inclusief plek voor allerhande entertainment met bijvoorbeeld een iPad en meerdere oplaadpunten. Kruip je achter het stuur, dan kun je perfect je ogen de kost geven op wat er zich binnen als buiten afspeelt. Precies zoals dat ook het geval was in de originele Volkswagen T1. Van buiten is de I.D. Buzz compact, maar binnenin is er voldoende ruimte om comfortabel te zitten.

Futuristisch of toch conventioneel
We kunnen onze blik maar niet afwenden van het apart gestileerde stuurwiel, de high-tech spiegels, alsook het kaboutertje met z'n geel puntmutsje bovenop het dashboard. Die grappige mascotte zou zomaar een blijvertje kunnen zijn, maar over veel andere details hebben we zo onze twijfels. Het zal richting de productiestart ongetwijfeld iets minder futuristisch worden. Zo zullen de opvallende velgen geheid niet het productiemodel halen, en ook niet de camera's die nu dienen als achteruitkijkspiegel. Alhoewel... wie weet verrast Volkswagen ons. In 2021 zou het immers zomaar kunnen dat de I.D. Buzz helemaal geen bestuurder meer nodig heeft. De auto-industrie ontwikkelt zich snel momenteel. Bizar snel.

Icoon
We krijgen het seintje dat we terug moeten. Op de route terug naar Monterey malen we in ons hoofd verder over hoe de definitieve I.D. Buzz eruit zal zien. In de komende vier jaar tijd kan er immers nog zoveel gebeuren. Maar één ding stemt ons in elk geval superpositief: de T1 keert terug. Dat is alvast een zekerheid! En gezien de reacties die de Buzz nu al ontvangt kan het weleens gebeuren dat we nu al met net zo'n icoon als de oer-Transporter hebben gereden.

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model