Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
 
Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
Nieuws: Autotest | Vernieuwde Audi Q3 & RS Q3

Nieuws: Autotest | Vernieuwde Audi Q3 & RS Q3

Autotest | Vernieuwde Audi Q3 & RS Q3

02.12.2014

Bij Audi kunnen ze niet stilzitten. Want waarom in de benen komen als de orders als het ware uit de kraan komen? Liefst 400.000 Q3’s in krap 4 jaar gingen er over de toonbank. Elke andere fabrikant tekent hier onmiddellijk voor. Ook Audi is hiermee blij, maar heeft ook gemerkt dat de concurrentie zich uitbreidt. Tijd voor actie, en daarom staat binnenkort de vernieuwde Q3 bij de dealer. Wij maakten alvast een testronde. Nota bene in het hol van de leeuw. In München.

Twee jaar lang had BMW een monopoliepositie in de hogere klasse van de compacte crossover. De X1 kon het geluk niet op. Totdat Audi in het najaar van 2011 de stemming kwam verstoren in München. Hoeveel maanden of jaren er passeerden om de BMW X1 naar de kroon te steken is onbekend. Feit is dat de Audi Q3 met reeds honderdduizenden verkochte exemplaren de populairste crossover in zijn prijsklasse is, waarvan er zo’n 2.800 rondrijden in Nederland.
Tot zover enkele droge getallen. Audi kan er tevreden op terugkijken. Nu is het vooral zaak dat de stemming in huize Ingolstadt niet omslaat. De klasse van de Q3 is immers met vijftig procent gegroeid. Dat klinkt als een extreme stijging, ware het niet dat de Q3 en X1 tot voor kort de enige twee premium-spelers waren. Nu zijn dat er ineens drie. De Mercedes-Benz GLA-klasse heeft het slagveld eveneens betreden. En alsof dat Audi nog niet genoeg op scherp heeft gezet zit er uit Japanse hoek ook nog concurrentie aan te komen, in de vorm van de Infiniti XQ30.

Kalmte redt
Dat de Q3 van meerdere kanten wordt aangevallen betekent niet dat Audi opgeschrikt reageert. Zoals altijd is de respons heel Duits, namelijk uiterst koelbloedig. Een andere likje metallic hier, een beetje fijnslijpen daar. De facelift heeft weinig om het lijf. Desalniettemin is het meteen zichtbaar dat de Q3 in ’t nieuw is gestoken. In het bijzonder is dit te danken aan de zogenoemde ‘3D single frame-grille’. Die debuteerde op de nieuwe TT en is een tikkeltje bitser dan voorheen. Dat zijn ook de hertekende koplampunits, die snediger zijn geworden. Coulant van Audi is dat Xenon nu standaard is. Een bestaande lichttechnologie weliswaar, maar waarvoor elders vaak nog diep in de buidel getast moet worden. Noem het zodoende gerust een slimme manier om ‘Voorsprong door techniek’ te propaganderen.
Wie de beste lichtbundel wenst, dient nu bij te betalen voor LED-verlichting. Een alleraardigste bijkomstigheid is dat deze lichtunits voorzien zijn van ‘actieve’ richtingaanwijzers. Actief als in knippers die in tienden van seconden van binnen naar buiten oplichten. Of dit snufje (waarmee Ford overigens de technologische primeur heeft, met de Mustang van de vorige generatie) ook een nuttige functie heeft? Ja. Zeker in combinatie met de zeer felle remlichten vandaag de dag is het teken dat iemand gaat afslaan een stuk duidelijker waarneembaar.

Van binnen ook een echte Audi?
Ja. Dat de basis nog ontleend is van voorlaatste A3-generatie weet Audi knap te verbloemen. Zo fraai als het dashboard van de nieuwste A3-familie is dat van de Q3 daarom niet, maar evenwel wekt de bouwkwaliteit nog altijd een luxueus gevoel op. Om de moderne automobilist verder tegemoet te komen is de infotainment nu uitgebreid met Audi connect, wat internetten in de auto mogelijk maakt. Daarnaast is er nu ook dodehoeksignalering, rijstrookassistentie en verkeersbordherkenning te bestellen.
Bovengemiddeld ruim is de Q3 nooit geweest en dat blijft logischerwijs zo met ongewijzigde buiten- en binnenmaten. De praktische kant is daarentegen wel iets verbeterd. Met een oprolbaar bagagescherm in plaats van een tamelijk ouderwetse hoedenplank (die niet altijd wilde meewerken). Jammer genoeg is Audi’s aandacht voor het bagageruim daarna al weer verslapt. Een volledig vlakke laadvloer is – na het neerklappen van de achterbank – nog steeds wenselijk en ook missen we de handige methode om de achterklep te openen met een simpele voetbeweging onder de achterbumper. Kennelijk vond Audi het introduceren van een elektrische achterklep voldoende.

Nog nieuws onder de kap?
Als je niet beter weet zou je menen van niet. Toch is het zo. Audi heeft de 140 pk sterke 1.4 TFSI verruild voor een 1.4 TFSI met 10 pk extra en cilinderuitschakeling. Dat laatste is in het jargon bekend als Cylinder on Demand (CoD). Tijdens deellast zet het twee van de vier cilinders op non-actief, want dat bespaart brandstof. Volgens Audi tot wel 17% in vergelijk met zijn motorische voorganger. Een langere testrit dan deze zal moeten uitwijzen of dit klopt. Ook moeten we Audi maar op het woord geloven dat er daadwerkelijk twee cilinders worden uitgeschakeld. Je merkt hier namelijk helemaal niets van, wat knap is gedaan.
De viercilinderbenzine zelf is voldoende krachtig voor de Q3. Soepel, stil maar allesbehalve enthousiasmerend. En de 1.4 TFSI is nota bene de lichtvoetigste van alle versies. Ten opzichte van de diesels laat hij zich makkelijker van richting veranderen. Toch heeft de 2.0 TDI onze voorkeur. De 120 pk sterke dieselmotor daarvan drukt wat zwaarder op de neus en ook de besturing geeft ietsje meer weerstand. Het is een combinatie die het gevoel geeft met ‘meer auto’ onderweg te zijn. En dat wil je natuurlijk bij een Audi. Dat deze diesel niet tot de stilste behoort wordt gecompenseerd door z’n souplesse. Het rijkelijke, breed uitgesmeerde koppel zorgt ervoor dat je nooit verlegen zit om trekkracht en dat rijdt heerlijk ontspannen. Een karakter dat erg past bij de auto, want van een enerverend rijgedrag moet kennelijk geen enkele Audi Q3 het hebben.

Zelfs de RS Q3 niet!?
Deze topper is zonder meer de meest spannende versie binnen het leveringsprogramma. Maar om nu te beweren dat we diep geraakt zijn door de RS Q3, nee. De 5-cilinderturbo, die met 340 pk nu over evenveel vermogen beschikt als de TT RS en RS3, in combinatie met de achttraps S tronic automaat en quattro-aandrijving is zo ongelofelijk efficiënt, dat het al gauw een tikkeltje blase wordt. Zelfs het schitterende geluid van de vijfpitter bij vollast (al blijft dat een beetje achterin hangen) en de indrukwekkende rechtuit-snelheid zijn niet bijster aanstekelijk voor herhaaldelijke kippenvelmomenten. Zelfs als RS kleurt de Q3 keurig binnen de lijntjes, waar een spontane uitschieter nu juist lekker ondeugend geweest zou zijn.

Kopen of niet?
Dat hangt een beetje af van wat je precies zoekt in een compacte crossover. Is veel binnenruimte en praktisch gemak gevraagd, ga dan een deurtje verder. Op deze gebieden zijn er betere alternatieven verkrijgbaar (voor minder geld). Bij de Audi Q3 draait het vooral om een dravende presentatie, het liefst met een staande ovatie na afloop. Dat zie je terug in het vernieuwde exterieurdesign en de interieurkwaliteit, die beide klasse uitstralen. Het rijgedrag is eerder verfijnd dan uitgesproken goed. En kennelijk kan zo'n combinatie op groot applaus rekenen.

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model