Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
 
Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
Nieuws: Audi R18

Nieuws: Audi R18

Audi´s nieuwe Le Mans-wapen

15.12.2010

Peugeot werkt er nog aan, Audi heeft hem af: hun nieuwe wapen voor de 24 Uren van Le Mans 2011. Vanwege de aangepaste reglementen met een sterke focus op zuinigere motoren doet de Audi R18 het met slechts zes cilinders, vier minder dan de uitgezwaaide R15.

Negen keer heeft Audi nu de 24 Uren van Le Mans op zijn naam staan. Editie 2011 moet zege tien worden en als het aan Audi ligt gaat ze dat zeker lukken. De Duisters hebben er alle vertrouwen in dat ze aartsrivaal Peugeot opnieuw het nakijken geven, hoewel het nog even afwachten is hoe scherp hun nieuwe strijdbijl is geslepen. De Fransen hebben hun nieuwe Le Mans-racer nog niet gepresenteerd.

Veel minder cc´s
r14De opvolger van de Peugeot 908 HDi FAP zal de klus, net als de Audi R18, in ieder geval met aanzienlijk minder cilinders moet klaren. De reglementen voor 2011 zijn erop gericht het totale brandstofverbruik over de gehele race flink te reduceren. Het voorschrijven van kleinere motoren is daarvan het gevolg. De R18 doet het zodoende met een V6 in plaats van V10 in de R15, Audi's zegevierende bolide van vorig jaar. De winnende R10´s in 2007 én 2008 waren zelfs nog bedeeld met een twaalfcilinder. Audi was dus al aan het afbouwen. Nu is de organisatie van de 24 Uren van Le Mans daarin mee gegaan.

Dichte cockpit
r14De R18 oogt nog spectaculairder dan zijn voorgangers. Opvallend daarbij is de gesloten cockpit waarmee Audi sinds 1999 niet meer aan de start van Le Mans verscheen. Audi claimt dat de aerodynamica gepaard met andere aanpassingen hierdoor sterk is verbeterd. Peugeot had dit al eerder door; hun dichte FAP's bewezen de afgelopen Le Mans-edities steeds sneller te zijn dan de Audi's. Aan de andere kant weet Peugeot als geen ander wat het nadeel is van een dichte coupé. In 2008 moesten ze de overwinning uit handen geven vanwege slecht zicht door de kleine voorruit als gevolg van slechte weersomstandigheden.

Opvallende LED's
De ontwikkeling van de Audi R18 begon medio vorig jaar en bevat tevens een nieuwe 6-versnellingsbak en een nieuw ontwikkeld chassis. Zo bestaat de van koolstofvezel gemaakte monocoque van de R18 niet, zoals bij dichte Le Mans-prototypes gebruikelijk, uit twee delen, maar slechts uit één stuk. Dat bespaart gewicht en maakt de constructie steviger. Saillant detail aan de R18 is de LED-verlichting aan de voorzijde in de vorm van een '1'. Audi zegt dat dit een verwijzing is naar het oude logo, maar wij weten wel beter...

Gedegen voorbereiding
Afgelopen maand mocht coureur Allan McNish de eerste circuitkilometers met de R18 maken. Het racedebuut van Audi's nieuwe Le Mans-wagen vindt plaats op 8 mei tijdens de 1.000 km van Spa-Francorchamps in België. Daarvoor is de R18 al in actie gekomen op de officiële testdag voor de 24 Uren van Le Mans. De race op Circuit de la Sarthe vangt aan op 11 juni en wordt afgevlagd op 12 juni.

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model