Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
 
Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
Nieuws: Audi Q5

Nieuws: Audi Q5

Nieuwe Q5 vanaf oktober te koop

26.04.2012

Zoals gewenst door de klandizie in deze klasse heeft Audi de Q5 slechts subtiel vernieuwd. De grootste vooruitgang bevindt zich onder de kap; sommige motoren zijn tot 17% zuiniger geworden. Zelf ervaren? Dat kan vanaf oktober, want dan staat de vernieuwde Q5 in de showroom.

De vernieuwde Audi Q5 staat in het teken van verfijning. Het verkrijgbare motorpalet is vrijwel onveranderd gebleven, hoewel de meeste krachtbronnen wel sterker en tegelijkertijd zuiniger en schoner geworden. Bovendien beschikken alle TSI's en TDI's voortaan over directe inspuiting en start/stop. Aan de basis van het benzineprogramma van de Audi Q5 staat de 2.0 TFSI met 225 pk, een forse 45 pk meer dan voorheen. Het maximale koppel is gestegen naar 350 Nm en ondanks het toegenomen vermogen bedraagt het gemiddelde verbruik een halve liter minder dan voorheen (7,6 l/100 km). Nieuw in het assortiment is de 3.0 TFSI-V6 voorzien van een supercharger en goed voor een output van 272 pk en 400 Nm. Hij vervangt de 3.2 TFSI. Quattro-techniek en een achttraps tiptronic-automaat zijn standaard en in deze hoedanigheid accelereert de Q5 in 5,9 seconden vanuit stilstand naar honderd. De topsnelheid van deze benzinetopper ligt op 234 km/h en met een kalme rechtervoet zou een gemiddeld verbruik van 8,5 l/100 km haalbaar moeten zijn.

Diesels
Bij de diesels is de voorwielaangedreven 2.0 liter TDI met 143 pk en 320 Nm de voordeligste aandrijflijn. Het is ook meteen de zuinigste Q5 verkrijgbaar met een opgegeven gemiddeld verbruik van 5,3 l/100 km bij een CO2-uitstoot van 139 g/km. Opteer je voor Quattro, dan ligt het verbruik een paar tienden hoger. De 177 pk en 380 Nm sterke variant van de tweeliter TDI is altijd gekoppeld aan vierwielaandrijving en verbruikt 6,0 l/100 km indien het schakelwerk automatisch verloopt. Een manuele zesbak is standaard. Bij de 3.0 liter TDI is die transmissie niet mogelijk en regelt de 7-traps S-tronic met dubbele koppeling de overbrenging van de 245 pk en 580 Nm naar alle vier de wielen. Dat doet hij overigens vlotjes want de sprint naar 100 km/h duurt slechts 6,5 seconden. Het gemiddelde verbruik is al evenzo keurig met 6,4 l/100 km. Tot slot, het buitenbeentje van het leveringsprogramma, de Audi Q5 hybrid quattro (245 pk/350 Nm). Die is nog maar kort op de markt en zodoende onveranderd gebleven.

Audi Drive Select
Nieuw op de Q5 is een elektromechanische stuurinrichting die volgens Audi zorgt voor een zeer directe overbrenging en prettige snelheidsafhankelijke bekrachtiging. Daarnaast beschikt ieder model voortaan over Audi drive select waarmee het schakelgedrag van de transmissie (bij automaat) en de response op het gaspedaal aangepast kunnen worden. Ook de mate van stuurbekrachtiging en de werking van de airconditioning worden door Audi drive select beïnvloed, vooral als de bestuurder voor de efficiencymodus kiest. Als de Q5 ook is uitgevoerd met een Audi-navigatiesysteem, is het mogelijk een individuele set-up samen te stellen met de optionele meeruitvoeringen zoals adaptieve cruise control, de adaptieve demping en de dynamische besturing als variabelen. Bovendien is de Q5 completer dan ooit met de komst van een groot aantal assistentiesystemen uit de hogere klassen, waaronder vermoeidheidsherkenning dat standaard is. Verder heeft Audi het Bang & Olufsen sound system verbeterd en is Audi Music stream app zelfs compleet nieuw. Met deze functie zijn meer dan 5.000 radiostations te raadplegen na het koppelen van een smartphone.

Design
Om de vernieuwde Q5 te herkennen is een getraind oog nodig. De vernieuwingen zijn echt minimaal. Zoals gewijzigd zijn de grille en de lichtunits die vóór, indien voorzien van Xenon-plus, een nieuwe vorm van LED-dagrijverlichting bevatten. Dezelfde 'lichtband' komt dan ook terug in de achterlichtunits. Aan de achterzijde valt de gewijzigde diffuser met de geïntegreerde uitlaatpijpen op. Binnenin moet de aangescherpte Q5 het hebben van meer chromen details en accenten in hoogglans zwart. En voor een eenvoudigere bediening van het optionele MMI-navigatiesysteem zijn er nu vier afzonderlijke knoppen aangebracht op de middenconsole.

Prijzen
De nieuwe Audi Q5 wordt zoals gezegd in oktober op de Nederlandse markt verwacht. De exacte specificaties en de prijsstelling zijn nog niet bekend, maar zullen zonder meer weinig afwijkend zijn van die van nu.

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model