Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
 
Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
Nieuws: Audi elektrisch

Nieuws: Audi elektrisch

‘Voorsprong door geluidtechniek’

10.11.2010

We willen allemaal een stille auto. Geluidsproductie van een automotor is echter belangrijk. Niet alleen wat betreft de emotionele waarde ervan, ook uit veiligheidsaspecten. Elektrische auto’s produceren vrijwel geen geluid als ze langzaam rijden. Dat kan gevaar opleveren en daarom werkt Audi aan ‘het autogeluid van de toekomst’.

Het kunstmatige toevoegen van motorgeluid aan elektrische auto's is niet nieuw. Smart, en ook Fisker en Nissan, hebben hun elektrische modellen uitgerust met een soundgenerator. Bij lage snelheden - onder de 25 km/h stelt Audi - kunnen elektrische auto's namelijk sluipmoordenaars zijn omdat ze vrijwel geruisloos voortbewegen. Voor verkeersdeelnemers als voetgangers en fietsers kan dit gevaar opleveren, zeker als deze auto's zich buiten het blikveld bevinden. En wat te denken van slechtzienden en blinden. Het geluid van auto's heeft dus ook een belangrijke signaalfunctie.

'Eigen' geluid
etronBij Audi werken daarom speciale soundtechnici aan 'het geluid van de toekomst'. Veiligheid is daarbij het belangrijkste onderwerp, maar een ander vraagstuk waar deze techneuten mee zijn gemoeid is hoe de Audi van de toekomst zou moeten klinken. De verleiding is groot om uit te gaan van het geluid van een klassieke verbrandingsmotor. Een 'eigen' geluid kan juist het innovatieve karakter van de elektrische auto onderstrepen. Audi heeft zich zodoende als doel gesteld om haar 'Voorsprong door techniek' ook tot uiting te laten komen in de geluidsproductie van elektro-auto's. Sciencefictionachtige geluiden worden daarbij vermeden. Toch zal de sound van de toekomst zonder meer nieuw en ongebruikelijk zijn belooft Audi. Ze laten zelfs weten dat we met de RSQ in iRobot al een voorproefje hebben gehad.

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model