Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
 
Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
Nieuws: Audi Braking Guard

Nieuws: Audi Braking Guard

Audi´s Braking Guard: ongevallenbewaking

27.05.2008

Sinds kort heeft Audi een nieuwe waarschuwingssysteem ontwikkeld dat de bestuurder alarmeert als de voorligger te dichtbij komt. Audi blijft daarmee investeren in nieuwe veiligheidsystemen om het comfort van haar modellen te vergroten.

De verkeersdrukte op de wegen neemt toe. Daardoor moeten automobilisten - naast het letten op de bewegwijzering - ook steeds meer elkaars rijstijl in de gaten houden. Hierdoor wordt de kans op een verkeersongeval ook steeds groter. Belangrijk is dus dat de automobilist goed vooruit blijft kijken en anticipeert op elke situatie. Het nieuwe Audi Braking Guard assisteert de bestuurder andere voertuigen te observeren, zonder het comfort in de auto te verminderen. Het systeem is vergelijkbaar met Volvo´s City Safety, maar het systeem van de Zweden remt de auto ook daadwerkelijk af. Audi´s systeem waarschuwt alleen maar.


Adaptieve cruise control
Audi Braking GuardHet veiligheidssysteem Breaking Guard maakt onderdeel uit van de radargestuurde adaptieve cruise control (ACC). De radarsensor is gepositioneerd in de grille en scant de omgeving voor de auto af over een lengteafstand van 180 meter en onder een hoek van acht graden. Via data comminiceert het ACC met het motormanagement, de transmissie en de remmen en zorgt ervoor dat er altijd voldoende afstand is tussen de auto en de voorligger. Indien de voorganger remt, dan grijpt het ACC automatisch in door met een soortgelijke kracht te remmen. Abrupt en heftig remmen is niet aan de orde. Tot zover een relatief bekend systeem.

Werking Audi Braking Guard

Maar wat als de voorligger een noodstop maakt en ingrijpen van het ACC niet meer voldoende is? Dan grijpt Audi's innovatieve Braking Guard in. Uit onderzoek is gebleken dat een kwart van alle ongelukken gebeurt doordat de bestuurder wegens vermoeidheid of non-concentratie niet op tijd het rempedaal weet te vinden. Indien zich zo'n soort situatie voordoet, waarschuwt Audi Braking Guard de bestuurder in twee fasen. In eerste instantie middels een alarmerend signaal in combinatie met een rood knipperd dashboardlampje. Onderussen worden de remleidingen voorzien van hydraulische vloeistof en maakt het ESP-systeem het remsysteem alvast gereed voor een eventuele remactie. Dit resulteert in een besparing van zo´n 100 tot 200 milliseconden aan remtijd. Dat lijkt niet veel, maar komt overeen met een vermindering van de remafstand met 7 meter bij een snelheid van 130 km/h. In tal van situaties is deze afstand juist voldoende om een botsing met de voorligger te voorkomen.

'Waarschuwende schok'
Als de bestuurder niet door de eerste fase alert wordt, treedt de tweede waarschuwingsfase in werking. Audi noemt dit de acute fase. Het waarschuwen van de bestuurder in de acute fase was tijdens de ontwikkeling van het Braking Guard systeem de spil van het project. Divers testwerk met attributen van de University of the Federal Armed Forces in München wezen uit dat slechts één systeem de oplossing bood. Om het voertuig snel te laten vertragen zonder de mate van comfort te verliezen, wordt er razendsnel - binnen 0,5 seconden - druk in het remsysteem opgebouwd. De auto vertraagd vervolgens meteen met maximaal 5 km/h. Uit onderzoeken blijkt dat deze 'waarschuwende schok' voldoende is de bestuurder te attenderen op de situaties op de weg. Vervolgens is het aan hem of haar om zo snel mogelijk op het rempedaal te trappen.

Uitschakeling
Indien gewenst kan het adaptieve cruise control worden uitgeschakeld. Audi's Braking Guard blijft op dat moment wel in werking en waakzaam. Maar Audi biedt tevens de mogelijkheid het Braking Guard systeem geheel te deactiveren. Volgens Audi's filosofie moet de bestuurder zelf de mate van controle over hun auto kunnen bepalen. Nieuwe veiligheidssystemen zijn immer een verlengstuk van het comfort en de veiligheid.

Als optie leverbaar
Audi Breaking Guard is leverbaar voor de A4 (Avant), A6, A8, Q7 en de Q5.

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model