Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
 
Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
Nieuws: Audi A7 h-tron quattro concept

Nieuws: Audi A7 h-tron quattro concept

Audi A7 h-tron: een waterstof-hybride

21.11.2014

Ineens gebeurt het: alle ogen zijn gericht op waterstof. En als je ‘voorsprong door techniek’ predikt kun je niet achterblijven. Audi laat met de A7 h-tron quattro concept zien wat hun visie is op deze brandstof van de toekomst.

Na de Toyota Mirai, Honda FCV concept en de Hyundai ix35 FCEV mengt nu ook Audi zich in de strijd om aandacht te krijgen voor waterstof. Maar de Duitsers pakken het wel op een net even andere manier aan dan hun Aziatische concurrenten. Deze A7 h-tron is namelijk een plug-in hybride.

Geen benzine of diesel, maar een brandstofcel
Kort door de bocht is de A7 h-tron een plug-in hybride waarbij de brandstofmotor overboord is gegooid en vervangen door een brandstofcel. Dus in tegenstelling tot bijvoorbeeld een A3 e-tron, waarbij de benzinemotor het overneemt als de accu’s leeg zijn, doet de brandstofcel dat in de A7 h-tron. Rij je na twee tot vier uur laden bij huis weg dan moet je ongeveer 50 km ver komen op een vol accupakket.

500 km in drie minuten
Schakel je over op de brandstofcel, wat uiteraard volautomatisch gebeurt, dan wordt er aanspraak gemaakt op de vier waterstoftanks. Die leveren hun waterstof af aan de brandstofcel die het omzet in elektriciteit om de elektromotor in de A7 van kracht te voorzien. En wie zijn rechtervoet een beetje in bedwang houdt moet dan 500 km kunnen afleggen. Na een minuutje of drie waterstof tanken kan er vervolgens wederom 500 km worden afgelegd. Emissievrij. In de brandstofcelmodus vergt de A7 Sportback h tron quattro amper een kilogram waterstof om 100 kilometer af te leggen. Daarmee komt zijn energieverbruik overeen met 3,7 liter aan benzine.

Toekomstmuziek
De prestaties zijn overigens dik voor elkaar. De A7 h-tron weet zich in 7,9 seconden door de luchtweerstand naar 100 km/h te vechten en mag een topsnelheid van 180 km/h noteren. Wanneer je dit in de praktijk kunt ervaren? Daarover doet Audi nog geen uitspraken. Maar de Volkswagen Group kennende laten ze vooral eerst anderen het moeilijke (lobby)werk doen en springen zij op het juiste moment in.

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model