Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
 
Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
Nieuws: Audi A2 Concept

Nieuws: Audi A2 Concept

Audi probeert ´t opnieuw met A2 Concept

05.09.2011

Wat Audi met de TT deed, lukte niet met de A2, terwijl toch ook die zijn tijd ver vooruit was. Misschien was de combinatie met de hoge vraagprijs wat de Audi A2 al in 2005 de das om deed. Een lustrum zat er net in. Maar Audi geeft de moed niet op en probeert ´t opnieuw met deze A2 Concept.

Vooralsnog krijgen we alleen enkele schetsen te zien. Tijdens de IAA trekt Audi pas echt het doek van de A2 Concept. De auto zal dan een bescheiden lengte van 3,80 meter hebben, 1,69 meter breed zijn en een hoogte van 1,49 meter bevatten. Maten die behoorlijk overeenkomen met dat van de oude A2, maar daar houdt de gelijkenis ook op. Om eerlijk te zijn doen de tekeningen verdacht veel denken aan een opgehoogde vijfdeurs A1 Sportback - die overigens ook debuteert in Frankfurt.

Twee gezichten
Audi A2Genoeg over de A2 van weleer. Audi is die al lang vergeten. Met de A2 Concept wil Ingolstadt juist duidelijk maken dat compacte afmetingen en sportieve elegantie best hand in hand kunnen gaan. Het uiterlijk is herleid tot de essentie en daarbij is volgens de fabrikant een belangrijke rol weggelegd voor de lichtunits die opgebouwd zijn uit LED's. Die hebben een meer driehoekige vorm van voorheen. Een kenmerk dat ook de Audi Urban Concepts siert en we ongetwijfeld terug zullen vinden op toekomstige modellen van het merk en mogelijk op het productiemodel van de A2.

Knipperen maar!
Onder de zijramen, helemaal van voor tot achter, bevindt zich een lichtbalk. Echter het doel daarvan is compleet anders dan voor de reguliere verlichtingsunits. Ten eerste benadrukt het de dynamische oplopende schouderlijn van de A2 Concept. Maar de strook kan ook in zijn totaliteit dienstdoen als richtingaanwijzer. Je richtingaanwijzers gebruiken - het niet doen is één van de grootste ergernissen in het verkeer - wordt ermee prompt een leuke bezigheid. Nog gaver is dat als er wordt geremd een rood licht vanuit de achterlichten in de lichtbalk naar voren 'vloeit' en aan de hand van de lengte gezien kan worden hoeveel remkracht er wordt uitgeoefend.

Hightech
Een soortgelijke lichtbalk is ook in het interieur te vinden. In dit geval scheidt de strook het bovenste deel van het dashboard van het onderste. Het gebrek aan bedieningselementen vangt Audi op door aan de binnenkant van het stuur twee aanraakgevoelige zones te integreren. Die kan de bestuurder gebruiken voor tal van functies. Daarachter fungeert een open profiel als stuurkolom met een groot 7 inch LCD-scherm en twee kleinere monitors die dienst doen als instrumentenpaneel.

Fietsstalling
Hoe kan het ook anders dan dat de Audi A2 Concept elektrisch wordt aangedreven. De elektromotor en de lithium-ion batterij voor de voeding zijn gestald onder de compleet vlakke vloer. Dit is echter al wat Audi over de aandrijflijn prijsgeeft. De binneninrichting bestaat uit vier individuele zitplaatsen met een middentunnel in twee delen. Vooraan is die overigens bevestigd aan de bestuurderszetel. Onder de stoelen is er enige bagageruimte te vinden en tussen de zetels kan eventueel een fiets, hetzij zonder voorwiel, worden gestald.

Duikpak
De sfeer in de cockpit wordt verder bepaald door aluminium inlegstukken. Daarnaast heeft Audi gretig gebruik gemaakt van nieuwe materialen. Zo zijn sommige delen vervaardigd van polyurethaan met een oppervlak dat aanvoelt als neopreen, een synthetisch rubber waarvan tevens duikpakken zijn gemaakt. Voor de vloer daarentegen wordt een geribbeld materiaal gebruikt dat wordt vervaardigd uit gerecycleerd polyester.

Conceptfase
Vooralsnog is de A2 Concept precies zoals de naam al zegt een vingeroefening. Ook de gebruikte materialen geven dit nadrukkelijk aan. Dat er vroeg of laat een Audi A2 gaat komen is vrijwel zeker. Het bedrijf heeft immers als doel tegen 2020 de jaarverkoop te verdubbelen naar twee miljoen auto's, en ieder nieuwe (nog ontbrekende) Audi helpt om dit te bereiken.

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model