Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
 
Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
Nieuws: Audi A1

Nieuws: Audi A1

Voorbode Audi A1

02.10.2008

Audi introduceert op de Autosalon in Parijs een voorbode van de vijfdeurs A1. De auto, nu nog als studiemodel, gaat door het leven als A1 sportback Concept. Audi implementeert met het concept gelijk haar laatste hybridetechnieken.

De A1 Sportback Concept is een voorbode voor de vijfdeurs variant van de A1. De driedeurs variant werd afgelopen jaar in Tokyo al in conceptvorm gepresenteerd en droeg de naam A1 Metroproject Quattro Concept. De A1 zal in 2009 op de markt verschijnen in een drie- en vijfdeurs variant en zal vervolgens de strijd aangaan met auto´s als de MINI en de Fiat 500.


MINI-killer
Audi A1Met een lengte van 3,99 m, breedte van 1,75 m en een hoogte van 1,40 m is de A1 Sportback net iets groter dan z´n belangrijkste concurrent, de MINI. Hoewel over smaak te twisten valt, kan de A1 Sportback zich qua uiterlijk ook prima met deze meten. Het productiemodel zal weliswaar afwijken van dit studiemodel, maar verwacht geen ingrijpende wijzigingen. Uiteraard zal de LED-strook in de koplampen op het productiemodel niet ontbreken. Voor de verandering zijn ze bij de Concept uitgevoerd in het geel. Het interieur is nagenoeg gelijk aan de driedeurs variant. Het draagbare multimediasysteem (Audi Mobile Device) uit de 3-deurs A1 treffen we ook in de Sportback aan. Dit apparaat met touch screen is multifunctioneel en fungeert onder andere als ´toegangspas' voor de auto en herbergt diverse functies voor het bedienen van het navigatie- en audio-/videosysteem. Via een GSM (WLAN-verbinding) kan de bestuurder deze toepassingen beheren.

Hybride met lithium-ion accupakket

Onder de motorkap van de A1 Sportback Concept huist een 1.4 liter TSI-motor met 150 pk en 240 Nm en een elektromotor met 20 kW en 150 Nm. Naast het ondersteunen van de benzinemotor kan de A1 Sportback ook uitsluitend elektrisch rijden. Zonder enige vorm van uitstoot. Deze manier van rijden kan overigens alleen tot een snelheid van 100 km/u. Met een volle lithium-ion accu bedraagt het bereik maximaal 100 km. Wil de bestuurder sportief rijden kunnen de benzine- en elektromotor samen voor flink wat vermogen zorgen. Met Audi´s Drive Select System kan de bestuurder kiezen uit meerdere schakelprogramma´s, verschillende onderstelmodi en de mate van gasresponse. Een S-tronic automaat (met dubbele koppeling) zorgt voor de overbrenging van de krachten.

Efficiënt
De A1 Sportback Concept is uitgerust met een start/stop-functie. Dit systeem draagt bij aan de zeer lage CO2-uitstoot van slechts 92 g/km. Ook het brandstofverbruik zal mening automobilist aanstaan met een gemiddelde van slechts 3,9 liter per 100 kilometer. Ondanks deze nette cijfers is de A1 Sportback niet vies van een sprintje. De acceleratie vanuit stilstand naar 100 km/h vergt 7,9 seconden. De topsnelheid ligt op 200 km/u.

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model