Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
 
Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
Nieuws: Audi A1 clubsport quattro

Nieuws: Audi A1 clubsport quattro

Spectaculaire Audi A1 clubsport

01.06.2011

Tijdens de Wörthersee Tour 2011 laat Audi de A1 clubsport quattro zien. De spectaculaire A1 doet denken aan een racebolide die zo in de DTM kan meerijden. Qua prestaties zal de A1 clubsport quattro daar in ieder geval weinig moeite mee hebben!

Audi maakt er een traditie van om tijdens de Wörthersee Tour met spectaculaire conceptcars ten tonele te verschijnen. In 2007 startte die traditie met de TT clubsport quattro welke een jaar later in een doorontwikkelde vorm schitterde. In datzelfde jaar stond er tevens een A3 TDI clubsport quattro te pronken. Twee jaar geleden gaf Audi ons een voorproefje van een S-versie van de Q5 met de Q5 custom concept en vorig jaar stond geheel in het teken van de A1 met tal van ´customized´ modellen. Dit jaar is het wederom de A1 die in de schijnwerpers staat. En ook nu weet Audi ons te verrassen. Wat een bommetje!

DTM-pijp
Audi A1 clubsport quattroWe krijgen meteen hoop dat Audi toch een RS1 gaat ontwikkelen. En dat die dan in de buurt zal komen van deze A1 clubsport quattro. Zijn indrukwekkende voorbumper met honingraatgaas, de rode accenten in de koplampunits, diffusor aan de achterzijde en enorme achtervleugel tonen een potentieel van jewelste. De luchtinlaten in de motorkap, het carbon dak en speciaal ontworpen wielen doen daar nog een schepje bovenop. En wat te denken van de uitlaatpijp die net voor het linkerachterwiel is gemonteerd? Ze doen denken aan de A4 DTM.

503 pk!
Audi A1 clubsport quattroJe dacht dat het puur uiterlijk vertoon is? Nou, vergeet het maar. Onder de motorkap ligt een 2.5 liter vijfcilinder turbomotor zoals we die kennen uit de TT RS en RS3. Die is voor de gelegenheid echter nog even flink gekieteld. Het blok ontwikkelt maar liefst 503 pk en 660 Nm. In een A1 nota bene! De 1.390 kg wegende A1 weet daarmee dan ook in een spetterende 3,7 seconden naar 100 km/h te sprinten. Van 0-200 km/h neemt maar 10,9 seconden in beslag en de topsnelheid is begrensd op 250 km/h. Uiteraard is er quattro-vierwielaandrijving gemonteerd. Diverse wijzigingen aan het onderstel moet dit geweld in goede banen weten te leiden. De vering en demping zijn speciaal op het model afgestemd en de remmerij is vervaardigd uit carbon.

Racy
Audi A1 clubsport quattroWie ooit de kans zal krijgen om in de A1 clubsport quattro te stappen kijkt uit op een racy interieur waarbij vooral het stuurwiel opvalt. Een combinatie van carbon en alcantara moet het gevoel opwekken in een raceauto te zitten. Ook de tuimelschakelaars, de extra metertjes (oliedruk, turbodruk en accuspanning) en de door rode linten vervangen deurgrepen versterken die racy sfeer. Een achterbank is er niet meer. In plaats daarvan heeft Audi ruimte gemaakt voor racehelmen en een ´crossbar´ om de body nog meer stijfheid te geven. De lichtgewicht stoelen zijn overigens rechtstreeks afkomstig uit de R8 GT.

RS1...
Duimen! Dat is wat we nu moeten gaan doen. Duimen om zoveel mogelijk elementen van deze A1 clubsport quattro doorvertaald te zien op een RS1. Of het veel nut heeft valt te betwijfelen, we hebben immers nog nooit één van de spectaculaire Wörthersee-conceptcars van Audi tot productiemodel verheven zien worden. Bovendien heeft Audi laten weten niet met een RS1 te komen. Maar je weet nooit...

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model